Diari La Veu del País Valencià
Els partits de l’oposició exigeixen una condemna ferma contra les actituds profeixistes de NNGG
RedactaVeu / Xàtiva

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha destacat que “és preocupant” que la dreta espanyola i valenciana “no seguisquen l’exemple de la dreta alemanya, ja que, Merkel està augmentat la tensió contra les actituds ultres de la població a Alemanya mentre ací, el PP, que governa tant al País com a l’Estat, es prenen de broma els actes dels seus companys”.

D’aquesta manera s’ha referit Puig a Xàtiva després de l’aparició de diverses fotos de joves del PP realitzant salutacions feixistes o al costat d’una bandera franquista.

Davant d’açò, Puig ha assenyalat que “la deriva profascista d’alguns militants del PP és molt preocupant, perquè posa en qüestió la mateixa democràcia” i ha afegit que “algú que es fa una foto darrere d’una bandera d’aquestes característiques el que està dient és que no ha d’existir ni la democràcia ni el respecte”.

Per açò, hui a Xàtiva també ha criticat l’actitud del president de la Diputació i alcalde de la localitat, Alfonso Rus, que “té una actitud d’empara a aquestes actuacions que res tenen a veure amb la democràcia” i ha advertit que “no és una qüestió menor”. En aquest sentit, Puig ha exigit al PP que es pronuncie i diga “si està al costat de la democràcia o, en canvi, és permissiu amb aquells que atempten contra ella”.

Per la seua banda, el portaveu socialista a Xàtiva, Roger Cerdà, també ha assenyalat que aquestes “actituds pròpies del feixisme i de moments històrics passats, no tenen cabuda en la nostra democràcia”.

Així, ha demanat al PP una “rectificació clara davant aquells companys del seu partit que apareixen amb aquesta simbologia feixista i nazi” perquè, segons ha destacat, “açò és negar la democràcia”. Per a Cerdà, “si el PP no reacciona, demostra que no està al costat d’allò que ens ha costat aconseguir tant en el nostre país”.

Lluís Torró (EU): “El neofeixisme no és tolerable en democràcia”

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha recordat les “desenes d’agressions racistes o homòfobes de l’extrema dreta al País Valencià, segons recull l’informe Raxen”. Per a Torró, cal una “condemna ferma i seriosa” dels dirigents del PP valencià sobre aquestes “tristes imatges”. A més, el portaveu adjunt d’EUPV considera “alarmant” per l’elevat nombre de dirigents juvenils del PP que es mostren en actituds i amb simbologia feixista. Per això, la formació d’esquerres presentarà una Proposició No de Llei perquè Les Corts insten el Consell a condemnar aquestes “actituds intolerables”.

Per a Torró, les justificacions de dirigents del PP, com ara Alfonso Rus, “banalitzen el greu problema de les agressions de l’extrema dreta que s’executen sota la bandera i amb els braços a la romana, exactament igual que en les fotos aparegudes”. “De fet, la violència de l’extrema dreta ha arribat a tal nivell que s’ha hagut de crear la Fiscalia de Delictes d’Odi”, ha explicat el parlamentari autonòmic.

Fran Ferri (Compromís): “NNGG ha de demostrar que té valors depurant responsabilitats”

El secretari general del Bloc Jove i diputat de Compromís en Les Corts Valencianes, Fran Ferri, considera que les declaracions d’intencions del president de les NNGG valencianes, “no serveixen per a res si eixes declaracions no van acompanyades d’unes reaccions contundents, com hauria de ser l’expulsió del PP de tots aquells que s’han fet famosos en els darrers dies per eixir en fotografies amb simbologia nazi i franquista”.

Segons Ferri, “ningú es creu el que puga dir el president de les NNGG si continuen tenint càrrecs públics i orgànics persones que han fet apologia d’ideologies violentes, que no creuen en la democràcia i que al llarg de la història han provocat milers i milers de morts. En molts països europeus, eixos militants de NNGG estarien en aquests moments compareixent davant d’un jutge i, fins i tot, la manca de reacció del seu partit seria motiu d’il·legalització d’eixes formacions en altres estats democràtics, on hi ha una tolerància zero amb les ideologies violentes que promouen l’odi, el racisme i la xenofòbia”.

Per al parlamentari valencianista, “és molt lamentable que les NNGG valencianes siguen famoses per tindre dirigents que donen suport a actes feixistes i que posen en fotografies fent salutacions nazis o amb símbols d’eixes ideologies. El pitjor de tot, és que els dirigents del PP ho atribueixen a accions de joventut i això no és així, perquè alguns d’eixos joves tenen responsabilitats públiques i no se’ls pot tolerar cap gràcia amb ideologies violentes i totalment contràries a la democràcia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa