Diari La Veu del País Valencià
La rajada, una visita sorpresa a les platges valencianes
Yadira Salvador / EFE / València

Les raons per les quals aquest peix s’ha acostat tant a la costa en aquesta època de l’any i haja abandonat el seu hàbitat natural a 5 o 6 milles de profunditat són diverses, encara que l’única cosa en què estan d’acord tots els experts és que aquest fet “no és normal”.

Després de descobrir els primers tres exemplars a les platges de la Malva-rosa i el Cabanyal de València, la primera hipòtesi que van barallar els experts de l’Oceanogràfic, on van ser traslladats, va ser que un estava moribund i els altres el van acompanyar a la costa per a morir, ja que aquests animals sempre viatgen en bancada.

No obstant això, al cap de pocs dies, quan es van fer les proves mèdiques a l’exemplar, es va descobrir que duia quatre cries.

Va ser llavors que la hipòtesi que les rajades s’acostaven a la costa per a parir va començar a prendre força, una idea que es va reforçar després pel fet que totes les que s’han capturat, per estar ferides, desorientades o encallades a la costa han sigut femelles i estaven en període de gestació.

Des que van aparéixer aquests primers exemplars, s’han vist pel litoral del País Valencià prop d’una vintena de rajades en platges com ara la Malva-rosa, el Cabanyal, el Saler, la Garrofera o Recatí.

També n’han aparegut a les localitats de Benicàssim i Cabanes, amb concentracions de cinc i quatre exemplars, respectivament, que van obligar a hissar la bandera roja.

En platges com la de Mutxavista, Almadrava i Sant Joan, a les comarques del sud les rajades també han sorprés els banyistes, encara que s’ha mantingut la bandera verda.

Els experts de l’Oceanogràfic van explicar a Efe que també és possible que s’acosten “atrets” per la temperatura càlida de l’aigua, que aquest estiu està sent “una mica més baixa de l’habitual”.

“Una altra opció és que en ser una espècie que es reprodueix molt i molt ràpid i cada vegada hi ha menys depredadors que en regulen la població, com les tonyines o els taurons, hi haja una sobrepoblació i per açò s’acosten cada vegada més”, segons el responsable de veterinària de l’Oceanogràfic, Daniel García.

El degà de Ciències del Mar de la Universitat Catòlica de València, José Tena, va apuntar com a causa la “important destrucció i erosió que ha patit al llarg dels últims anys el sòl marí”.

En declaracions a Efe va explicar que aquests animals no suposen un perill per als banyistes, ja que el “mar és el seu entorn natural i són molt fugisseres”, així que esquiven sense problemes els banyistes, no tenen per què fer cap dany.

El cap de platges de la Malva-rosa-Cabanyal, Jordi Barreira, també va recomanar no tocar aquests animals, perquè la seua picada “és molt dolorosa, encara que no tenen conseqüències greus”.

L’Oceanogràfic ha arreplegat rajades al llarg de l’estiu, que han sigut traslladades al centre de recuperació de l’aquari per presentar ferides o trobar-se desorientats encara que tres d’ells van ser alliberats a uns trenta metres de la costa valenciana, en trobar-se totalment recuperats.

L’últim exemplar oposat va ser una femella amb greus ferides en el llom i diversos òrgans afectats a conseqüència dels punxons que li havien clavat per a “trinxar-lo i tallar-li la cua”, segons el responsable de biologia de l’Oceanogràfic, Javier León, qui va demanar “respectar-los” perquè “no són perillosos”.

Comparteix

Icona de pantalla completa