Diari La Veu del País Valencià
Verds i Equo País Valencià, a punt per a la confluència
Verds i Equo País Valencià, a punt per a la confluència

Les dues organitzacions ecologistes participaran aquest cap de setmana en un congrés del que eixiran com un únic partit amb l’objectiu d’estendre l’ecologia política en el País Valencià.

Aquest dissabte, 18 d’octubre, tindrà lloc a València l’acte en què es donarà carta de naixement a la nova i més nombrosa organització verda valenciana. Sota el títol “L’ecologia Política. Un compromís amb la terra i les persones” tindrà lloc el congrés de confluència de les organitzacions Verds Esquerra Ecologista i Equo del País Valencià, d’acord amb les decisions que els integrants d’ambdues formacions van adoptar en les seues assemblees celebrades a Elda el 28 de juny passat.

La nova organització, la denominació de la qual es decidirà en aquesta jornada, heretarà el treball fet en la societat valenciana per Verds Esquerra Ecologista, partit fundador de Compromís, i per Equo del País Valencià, mantenint alhora la seua sobirania respecte a qualsevol altra formació política.

La relació entre ambdues organitzacions es remunta a inicis de la present dècada, quan Verds Esquerra Ecologista participa en la gestació d’Equo, projecte nascut en 2010 amb l’objectiu de generar un espai polític de convergència per al moviment ecologista estatal, per a la gestació del qual es va convocar a tots els partits verds d’Espanya. Verds Esquerra Ecologista va signar el llavors anomenat Manifest 4J (que va tenir lloc el 4 de juny de 2011, Dia mundial del Medi ambient).

El nou pas —es transmet des de les executives d’ambdues formacions— “suposa donar coherència al nostre treball com a partit verd. Equo va nàixer amb la idea de reunir baix un mateix paraigües a tots els “xicotets” partits que defensen l’ecologia política en l’estat i el que nosaltres anem a fer ací recull això en l’àmbit autonòmic”.

L’ecologia política, afigen, “és un corrent ideològic pràcticament desconegut a Espanya i també en la nostra autonomia”. Fins hui, reconeixen, “molts partits verds de l’estat s’associaven exclusivament amb la defensa de la natura i es limitaven a abordar les qüestions purament mediambientals. Però Equo i Verds volem trencar amb eixa idea equivocada ja que l’ecologia política és un concepte transversal i holístic, que abasta totes les àrees de la política des del punt de vista de la cura a les persones, a altres espècies i al nostre entorn”.

Amb l’essència dels pioners

Després de l’acte del dissabte, en el qual es debatran i aprovaran tant els estatuts de la nova formació com el seu text fundacional, i es triarà als seus portaveus i al seu equip de coordinació, naixerà la nova organització política, hereva del treball dels pioners de l’ecologisme polític valencià.

No debades, Verds Esquerra Ecologista ha portat fins hui la torxa dels fundadors històrics del primer partit verd valencià i integrat a moltes de les persones que més han destacat en l’ecologisme polític en el País Valencià. Carles Arnal, un dels seus membres fundadors va ser el primer diputat verd en Les Corts valencianes, i Juan Ponce va arreplegar el seu testimoni en la present legislatura integrat en el grup de Compromís, coalició nascuda amb l’impuls de Verds-Esquerra Ecologista.

Comparteix

Icona de pantalla completa