Conclouen els treballs de manteniment i conservació de les portes del Palau Comtal de Cocentaina

23 gener 2014 01:00h
Ara fa unes setmanes van concloure els treballs de manteniment i conservació de les portes del Palau Comtal de Cocentaina, un dels nostres monuments més emblemàtics del nostre poble. Tant la Regidoria de Cultura i Patrimoni com la d'Obres i Serveis han treballat conjuntament per millorar l'aspecte d'un dels elements més importants d'aquesta infraestructura, un dels punts més visitats del nostre poble pel seu elevat valor històric i patrimonial.
 
Val a dir que la porta principal del Palau Comtal de Cocentaina presentava un aspecte molt deteriorat i envellit, degut principalment a causes climatològiques, de pol·lució ambiental i d’ús, així com un fort desgast mecànic dels elements d’apertura, segons apunten els tècnics municipals. És per això que la intervenció ha tingut com a principal objectiu millorar la seua funció, l’aspecte i facilitar el seu posterior manteniment, sempre respectant les característiques històriques i els elements existents.
 
Les actuacions de conservació i manteniment s'han allargat al voltant de dos mesos i han consistit en la neteja de la fusta, la recuperació dels elements de metalls i la reproducció dels que han desaparegut o s'han deteriorat en excés, la substitució d'alguns rodaments ocults així com altres elements funcionals de les portes... De fet, l'eliminació de tota la brutícia ha fet que eixira el color natural de la fusta de la porta, que segons les consultes realitzades a diversos experts es tracta d’acàcia, arbre que prové de Sudamèrica, introduït a la Península  Ibèrica al llarg del segle XVII. Tanmateix, per necessitats funcionals s’ha hagut d'afegir alguna part emprant igualment la fusta d’acàcia. Finalment, la superfície de la porta ha sigut tractada amb olis incolors protectors anticorc, antifloridura i per a evitar els raigs ultraviolats, les quals li donen un aspecte mate natural.
 
Segons la regidora de Patrimoni Marcela Richart, “la intervenció en la porta i els seus elements ha sigut de millora i manteniment respectuosa amb les peces existents i el conjunt arquitectònic del Palau, contribuint a la revalorització de la seua imatge, tot tenint en compte que el Palau Comtal és un dels valors més importants al nostre poble i com a tal s’actua sempre baix la supervisió dels nostres tècnics municipals i amb permisos pertinents de Conselleria, al tractar-se d'un BIC”.
 
Per la seua banda Marcos Castelló com a edil d'Obres ha recordat “la necessitat d'actuar continuadament sobre les parts més degradades d’aquest immoble i el seu entorn. Cal destacar que al llarg de l’any 2013 s’han invertit al voltant de 25.000 euros, sufragats al 100% amb recursos municipals, per a millorar no només la porta principal, sinó també l’escala principal i el seu accés -amb la col·locació d’un passamans-, la reparació de les vidrieres a la sala d’ambaixadors -millorant la temperatura del museu-, l'adequació d’una escala d’emergència desmuntable a la plaça del mercat per a actes puntuals, així com el soterrament de la línia telefònica que existia en la mateixa plaça”. A més, anima als veïns i veïnes a seguir reclamant aquestes millores adreçant-se a la Regidoria d'Obres i Serveis. “Tots hem de contribuir per tal de tenir un poble net, ben conservat, accessible i on siga fàcil viure”, ha dit Castelló.

    
next