Diari La Veu del País Valencià
Xàbia impulsa una trobada per a traçar una política hídrica a nivell comarcal
Entre els projectes comuns, crear una xarxa per a donar resposta a la demanda comuna d’aigua potable i abordar la depuració d’aigües

Aprofitant que el Pla Hidrològic de la Demarcació del Xúquer, al que pertany el Sistema d’Explotació Hídrica de la Marina Alta, es troba en aquests moments en període d’exposició pública i obert a al·legacions, l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, va convocar aquesta setmana a diferents alcaldes, regidors i tècnics de la Marina Alta per a posar en comú i coordinar els temes hídrics que afecten al conjunt de la comarca. L’objectiu va ser obrir una via per a “unir forces i que quan anem plegats a reivindicar o proposar millores tinguem més pes” ha assenyalat Chulvi.

Els representants públics es van citar en la planta dessalinitzadora de Xàbia. Allí, el conseller delegat d’Amjasa, Josep Lluís Henarejos, (recentment triat com a representant dels proveïments urbans en el Consell de l’Aigua de la Demarcació del Xúquer) va exposar els temes del Pla Hidrològic que afecten a la Marina Alta i va formular algunes propostes de millora.

Segons ha indicat Henarejos, es va aconseguir un compromís d’acció global en dos assumptes: D’una banda, activar una xarxa conjunta d’infraestructures que conexione la comarca per a donar resposta articulada a la demanda comuna d’aigua potable, creant una xarxa principal de canonades de transport i dipòsits entre els punts de captació comarcals i la planta dessaladora de Xàbia, a més de recuperar els aqüífers més esquilmats. Amb açò “es garantiria el proveïment actual i futur de la comarca en circumstàncies habituals i en les situacions de sequera cíclica, compartint recursos i una millor gestió dels mateixos” ha considerat Henarejos.

D’altra banda, es va proposar abordar una solució conjunta i consensuada entre ajuntaments, la Generalitat i el Ministeri de Medi ambient per a resoldre els problemes del sanejament d’aigües en les diferents urbanitzacions i nuclis urbans. Es va arribar a la conclusió que la depuració efectiva de les aigües de consum humà i la seua posterior reutilització per al reg agrícola dels camps és un dels grans reptes al que s’enfronten l’urbanisme i tots els responsables públics de la Marina Alta, per a garantir, així, el model de sostenibilitat econòmica i mediambiental de la comarca.

Comparteix

Icona de pantalla completa