Diari La Veu del País Valencià
Toharia viatja en primera classe, cobra dietes i allotjaments de quatre estreles a costa dels valencians
RedactaVeu / País Valencià

La portaveu socialista de Grans Esdeveniments en Les Corts, Eva Martínez, ha assegurat que el vicepresident del Consell, José Ciscar, “va mentir en ocultar dades sobre les retribucions que percep Manuel Toharia”, com a director del Museu de les Ciències Príncep Felip de València, tal com es desprén del contracte subscrit al gener de l’any 2000 sobre “assistència tècnica especialitzada” entre la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) i l’empresa Aspetera SL, de la qual Toharia és Administrador Solidari. Per açò, la diputada socialista ha lamentat que “el president Fabra no solament no es creu, ni aplica la seua línia roja amb els imputats, sinó que tampoc es creu ni aplica la seua particular transparència sobre com gasta els diners de tots els valencians”.

D’altra banda, el document revela que Ciscar també va ocultar que el contracte estableix que Toharia percep “1.800.000 pessetes anuals, IVA exclòs, en concepte de despeses d’assistència tècnica a la ciutat de València”.

La diputada socialista ha insistit que Ciscar “va mentir en la roda de premsa produïda al maig de 2013 quan va dir que li pagaven a Toharia 100.000 euros l’any per la direcció del museu” ja que, segons ha insistit, “va ometre” que també se li abonen “els desplaçaments en viatges internacionals que seran sempre en classe ‘business’, i/o allotjaments en hotels de quatre estrelles i altres despeses extraordinàries motivades per les funcions pròpies de l’assistència tècnica contractada, quan es produeixen a requeriment de CACSA”, com arreplega textualment el contracte esmentat.

Per tot açò, la portaveu socialista de Grans Esdeveniments ha anunciat iniciatives en Les Corts perquè el Consell “aclarisca quines quantitats exactes se li han estat pagant a Manuel Toharia des de l’any 2000 per l’acompliment de les seues funcions com a director del Museu Príncep Felip”.

Contracte de 1999

D’altra banda, prèviament a aquest contracte de l’any 2000, CACSA en va signar un altre amb Aspetera SL el 29 de setembre de 1999, en el qual l’objecte del contracte era “la redacció d’un Projecte Muselògic global i la redacció de les línies mestres de la museografia a aplicar per al Museu Príncep Felip”. El contracte establia el pagament de 80 milions de pessetes, IVA exclòs, per aquests dos treballs que havien d’estar finalitzats el 31 de desembre de 1999. Sobre aquest tema, ha assenyalat que “Ciscar no va dir absolutament res, és a dir, va ocultar aquest contracte de 1999”. Així, ha posat l’accent que “tan sol tres mesos més tard, al gener de l’any 2000, a Toharia se li contracta com a director del museu”.

Els socialistes han volgut subratllar en tot moment que “en cap cas s’està valorant la vàlua professional de Toharia, sinó l’opacitat del Consell en la contractació dels serveis sense concurs públic i els pagaments extres realitzats, ja que no informen l’oposició i, per tant, és un exemple més de la gestió irregular i del Consell que manté aquest contracte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa