Diari La Veu del País Valencià
Deteriorament del Paratge Natural de Les Rodanes
Juan Ponce: “Betoret es culpable del greu deteriorament del Paratge Natural de Les Rodanes”

Compromís per Vilamarxant demana una reunió urgent de la Junta del Protecció del Paratge de Les Rodanes pels greus problemes que pateix

“El Sr. Betoret s’ha cregut que l’Ajuntament de Vilamarxant és el seu ‘cortijo'”. Així s’ha manifestat de nou el portaveu del grup municipal de Compromís per Vilamarxant, Juan Ponce, després de demanar una reunió urgent de la Junta de Protecció del Paratge Natural Municipal de Les Rodanes de Vilamarxant, “òrgan col·legit de caràcter consultiu” creat “amb la finalitat de col·laborar en la gestió i de canalitzar la participació dels propietaris i interessos socials i econòmics afectats” segons diu el punt Sisé.1 del Acord del Govern Valencià de 8 de febrer de 2002, pel qual es declara Paratge Natural Municipal al enclavament de Les Rodanes de Vilamarxant.

“Betoret porta 10 anys incomplint reiteradament l’esmentat Acord del Govern Valencià, doncs la Junta de Protecció deuria reunir-se al menys dues vegades a l’any (punt Sisé.3) i no ha hagut cap reunió des de 2004, impedint la realització de les seues funcions que segons el punt Sisé. 4 són:

-Informar el pressupost de gestió del paratge natural municipal.
-Informar de la modificació o revisió dels instruments d’ordenació del paratge natural municipal.
-Informar del programa de gestió.
-Emissió d’informes preceptius per als quals es preveja expressament la participació de l’òrgan col·legiat.
-Elaborar la proposta d’actuacions i iniciatives tendents a la consecució dels fins del paratge natural municipal, incloent els de difusió i informació dels seus valors, com també programes de formació i educació ambiental.
-Informar de la memòria anual d’activitats i resultats.

I cap d’estes funcions s’han realitzat en 10 anys”

“Betoret i el seu equip no han volgut escoltar als membres de la Junta de Protecció en 10 anys, i tenim que recordar que la Junta està formada per experts de la Diputació, Universitats i Generalitat Valenciana, per representants del caçadors i ecologistes, a banda de membres de l’ajuntament (punt Sisé.2). No han volgut escoltar a ningú, han bloquejat les funcions de la Junta i per tant l’equip de govern del popularista Vicente Betoret és culpable del preocupant deteriorament del nostre espai natural mes valuós.”

La Junta, de reunir-se, haguera fet un seguiment de les necessàries mesures de control de plagues que s’haurien d’haver pres després dels incendis que hem patit els últims anys, haguera alertat del principi de plaga que ara està arrasant els nostres millors pinars i haguera recomanat les mesures adients.

En eixa Junta també s’hauria parlat, i tal vegada s’hagueren impedit els atemptats que han patit els millors arbres i arbredes locals precisament en treballs fets per maquinària del propi ajuntament; o també de l’absolut descontrol per la multitud de sendes que s’han obert per tot el paratge els últims anys i que tots els caps de setmana són usades imprudentment per alguns ciclistes i gents sense escrúpols o sense informació.

I en la reunió demanada s’ha de parlar, a banda de tot el referenciat, del nou problema detectat de contaminació atmosfèrica per ozó troposfèric, ja que tenim els valors mes elevats de tota la província i se superen moltes vegades a l’any tant l’umbral de protecció de la salut de les persones com el de protecció de la vegetació.

I els danys de l’ozó sobre la vegetació, unit a l’efecte de la sequera i a la inoperància front al control de plagues estan matant a milers de pins del paratge.

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa