Diari La Veu del País Valencià
Felber afirma que l’economia “viola frontalment els valors democràtics”
EFE / Benicàssim

En una roda de premsa amb motiu de la seua intervenció en el fòrum social del festival Rototom Sunsplash, Felber ha assegurat que la violació dels valors democràtics es deu al fet que el sistema “està mal programat i fomenta valors oposats” els quals arrepleguen les Constitucions.

Felber, que demà impartirà la conferència Una altra economia és possible: l’economia del bé comú, ha mostrat la seua satisfacció per participar en un festival que està “molt en la línia dels fonaments ètics i filosòfics de l’Economia del Bé Comú”.

El professor austríac ha assegurat que el sistema econòmic actual, en lloc de fomentar valors democràtics, genera “desorientació, destrucció ideològica i arriba fins al suborn, el frau i la corrupció”. Açò es produeix, ha explicat, perquè la finalitat que impulsa les empreses és la del benefici financer i aquest “solament hauria de ser el mitjà de l’activitat econòmica”.

“Si vivim els mitjans com si foren les finalitats cometem un error estratègic”, ha afegit Felber, que considera com a finalitats “la dignitat humana, l’ecologia, el repartiment just i el respecte a la democràcia i al medi ambient”.

Felber ha criticat l’Organització Mundial del Comerç, una institució “de les més antidemocràtiques que pot haver-hi”, i ha advocat per noves regles del joc que potencien un “comerç just internacional”.

“Mentre el poble no definisca les regles tindrem una dictadura financera i una injustícia social tan profunda que correm el perill d’una guerra civil”, ha asseverat. “És necessari que el poble puga escriure la seua constitució, començant per la seua vessant econòmica i monetària”.

Christian Felber

El moviment del Bé Comú va nàixer fa dos anys i mig i hi ha 1.319 empreses que ja donen suport al procés en 22 països. A l’Estat espanyol, 300 empreses estan interessades i 125 ja han començat a aplicar-ho.

A l’octubre, ha explicat Felber, es fundarà l’Associació Espanyola per al Foment del Bé Comú, des d’on es coordinarà i orientarà les empreses, entitats o municipis interessats.

El 24 d’octubre, ha afegit, hi haurà una reunió amb municipis de l’Estat interessats a posar en pràctica la teoria, com ja es fa en el municipi de Salamanca de Miranda de Azán.

En la roda de premsa també ha estat present l’alcalde de Muro, Rafael Climent, que ha explicat que l’Ajuntament de la localitat porta treballant amb aquesta filosofia des de fa 14 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa