Diari La Veu del País Valencià
La ‘tornada al col·le’ costa des dels 200 euros en centres públic fins als 1.500 en privats
EFE / València

Llibres, uniformes, material, menjador i transport són els principals conceptes que configuren la despesa de la ‘tornada al col·le’ per al pròxim curs acadèmic, segons un comunicat d’aquesta entitat.

Es tracta d’una despesa que moltes famílies afrontaran recorrent al finançament, un sistema que incrementarà els nivells d’endeutament de les economies familiars de cara a la pròxima tardor.

El cost mitjà de la tornada al col·legi per a aquest curs és de 211 euros per alumne, en el cas dels centres públics; 587 euros en els concertats i 1.500 euros si s’opta per un centre privat.

Segons les fonts, aquestes dades són de mitjana, ja que poden variar en funció del curs escolar que es realitze i si gaudiran del servei de menjador o transport.

En el cas dels col·legis públics, les despeses a què en principi cal fer front són els llibres i, si escau, el servei de menjador escolar.

Encara que cada vegada estan més reduïdes, cal tenir en compte les ajudes que el govern autonòmic i, en ocasions, els propis ajuntaments, ofereixen per a la compra de llibres de text i les beques de menjador, assenyala l’organització.

Si el col·legi és concertat, a aquestes quantitats cal sumar habitualment la despesa de l’uniforme, el desemborsament del qual oscil·la sobre els 350 euros i on s’inclou a més de l’uniforme, el xandall del col·legi i, si escau, els pitets.

Si el col·legi és privat, la xifra pot ascendir fins a quasi els 1.500 euros el primer mes, ja que s’inclou la mensualitat, transport i el cost de la matrícula que s’abona una vegada.

La Unió de Consumidors recomana no deixar la compra de material escolar per als últims dies, ja que és necessari ser previsor en l’adquisició de llibres i poder accedir així a millors ofertes.

També aconsella no comprar tot el material alhora en el mateix establiment, ja que pot haver-hi variacions de preus d’uns llocs a uns altres, i no deixar-se portar pels desitjos del menor, “influenciats moltes vegades per la publicitat i el màrqueting”.

Fugir de les marques o dels productes escolars amb recursos publicitaris és una altra de les recomanacions de l’organització, ja que assenyalen que açò suposa un increment del preu del producte final.

Un altre dels advertiments és la necessitat de comparar preus i visitar diversos establiments i recorda que les “marques blanques” abarateixen fins a un 30 % l’import de la factura final del material escolar.

La Unió de Consumidors del País Valencià recomana no acudir a crèdits ràpids per al finançament de les despeses de la tornada al col·legi, ja que aquest tipus de préstecs “tenen uns alts interessos que poden posar en escac l’economia familiar”.

“Convé realitzar una llista amb les despeses previsibles, tant del centre escolar com de llibres i materials, ajustant-se el màxim possible al pressupost familiar”, conclou el comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa