La carxofa de Benicarló és la protagonista d’un nou llibre de cuina

L’editorial Onada publica el llibre 'La cuina de la carxofa de Benicarló' que es presentarà este divendres
21 gener 2013 01:00h
RedactaVeu / Benicarló
 
Allà per finals del mes de gener, Benicarló fa olor a carxofa. És el seu producte estrella, la seua carta de presentació i, des de mitjans de la dècada dels noranta, el protagonista d’una Festa que duu el seu nom. Durant unes setmanes, la ciutat acull un seguit d’actes gastronòmics, clar està, però també culturals, esportius, socials, etc. Entre aquests hi destaquen la Demostració que trau al carrer els restaurants, la Torrà Popular, o bé la Nit de Gala, on es lliura la Carxofa d’Or.
 
La XX Festa de la Carxofa es va encetar passat 11 de gener, i la programació d’enguany compta amb la presentació d’un nou llibre sobre les possibilitats culinàries d’aquest saludable producte de  Denominació d’Origen. Sota el títol La cuina de la carxofa de Benicarló (La cocina de la alcachofa de Benicarló en l’edició en castellà), l’Agrupació de Restaurants de la localitat ha reunit un bon conjunt de receptes que mostren la versatilitat de la carxofa als fogons. La presentació pública està prevista per al divendres 25 de gener, a les 19 hores, al Magatzem de la Mar, en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat.
 
Dels entrats a les postres
 
Són propostes que combinen la tradició culinària benicarlanda amb la innovació i la recerca de sorpreses per als sentits. El llibre es divideix en tres etapes: els entrats, els plats i les postres. En el primer cas, les carxofes es presenten en amanida quatre estacions, en mil fulls, acompanyats de llonguets, polp o calamarsons. Fins i tot hi ha una impressionant ʹFoguerà de Sant Antoniʹ, on les carxofes representen les ascles que socarren el ʹdimoniʹ representat per una gamba.
 
Quant els plats, els restauradors benicarlandos opten per àpats consistents que aprofiten el camp i la mar: hi trobem, per exemple, unes carxofes a la planxa amb angules i cloïsses saltades, unes galtes de porc ibèric, saltat de favetes, carxofes i poma caramel·litzada o un bon llobarro sobre puré de coliflor i saltat de carxofes amb tallarines de calamar. L’altre acompanyant ideal del símbol benicarlando és l’arròs, el qual hi participa en dues receptes. I per tancar, coulant, cóc dolç, pastís ʹSacherʹ o gelat, això sí, sempre amb el toc característic de la carxofa.
 
Hi ha propostes fàcils i d’altres de més laborioses, però totes han comptat amb les acurades explicacions dels cuiners dels 14 establiments que han pres part de la iniciativa, així com alguns detalls que poden complementar els plats, com ara la tria d’un bon vi.
 
Carxofes d’Or
 
La cuina de la carxofa de Benicarló compta, a més a més, amb quatre prologuistes d’excepció, tots ells Carxofa d’Or i que per tant, coneixen el producte i la Festa de primera mà: els periodistes Josep Cuní i Pepa Fernández, el crític gastronòmic Pere Tàpias i l’exfutbolista, entrenador i comentarista esportiu benicarlando Pichi Alonso, que rebrà el guardó el proper 25 de gener. El llibre s’il·lustra amb unes fotografies de gran qualitat i forma part de la col·lecció La Teca, d’Onada Edicions. Reconeguda internacionalment fa poc amb dos Premis Gourmand per La cuina del Delta de l’Ebre, millor llibre de cuina mediterrània i La pastisseria i la cuina de la garrofa, millor llibre de postres, ambdós en la fase d’Espanya-Catalunya.


 
next