Diari La Veu del País Valencià
L’alcalde de Xàbia proposa anul·lar la reforma de l’administració local
L’alcalde de Xàbia proposa al ple recórrer al Constitucional per a anul·lar la reforma de l’administració local

El Consistori ja es va mostrar en contra d’aquesta llei en considerar que “atempta contra l’autonomia dels municipis”

Xàbia. Dimecres, 26 de febrer de 2014. L’Ajuntament de Xàbia debatrà demà entre els assumptes de ple una proposta de l’alcalde, José Chulvi, per a recórrer contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Pública recentment aprovada. Es tracta de l’adhesió de Xàbia a la iniciativa a nivell nacional acordada per PSOE-PSC, CiU, IU-ICV, ERC, CC, Chunta Aragonesista, Compromís, Nueva Canarias, UPyD i BNG per a plantejar un recurs al conflicte en defensa de l’autonomia local regulat en la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional. Un tràmit per al qual és necessari reunir a la setena part dels municipis (que representen com a mínim a un sisè de la població espanyola).

Es tracta de la primera vegada que els ajuntaments espanyols acudeixen al Tribunal Constitucional per a demanar-li que paralitze i anul·le una llei, en considerar que aquesta norma “suprimeix molts de les competències pròpies atorgades a les corporacions locals, així com la capacitat de gestió pressupostària d’aquestes” i és per açò que apel·len als articles 140 i 141 de la Constitució Espanyola, que garanteixen i protegeixen l’existència de municipis i províncies atribuint als seus òrgans —ajuntaments i diputacions— les funcions de govern i administració d’aquests municipis i províncies.

El recurs considera que la nova Llei “imposa” un control sobre els ajuntaments, sobretot als de poblacions amb menys de 20.000 habitants, que pràcticament converteix en “institucions buides de competències i incapacitades per a prestar els serveis que la pròpia llei reserva per a tots els municipis”. I tot açò al marge de la situació financera concreta en la qual es trobe aqueix municipi.

Així mateix, ressenya en l’exposició de motius, “aquesta llei obri la porta a la privatització de qualsevol servei, ja que desapareixen les referències als serveis públics prestats per les entitats locals que impliquen exercici d’autoritat. Igualment s’estableixen traves i controls a les modalitats de gestió directa, mentre que les privatitzacions no comporten cap tipus de control més enllà dels processos de contractació pública.”

Finalment, rebutja que el Govern establisca uns mecanismes de tutela (sota el condicionant de la despesa financera dels ajuntaments) amb els quals l’Estat controla els costos directes de cada servei, “la qual cosa vulnera clarament la garantia constitucional de l’autonomia local” assenyala.

En paraules de l’alcalde, José Chulvi, formar part d’aquest recurs és un pas més dins de les accions dels Ajuntaments per a tractar d’anul·lar “una llei que atempta contra l’autonomia local i ens afecta clarament en vetar-nos la prestació de serveis en els quals estem tan implicats com els relacionats amb els serveis Socials o de suport educatiu”.

Chulvi ha recordat que el ple de Xàbia ja es va mostrar en contra d’aquesta reforma i ha mostrat la seua disposició a seguir combatent aquesta llei fins a les últimes conseqüències.

Ajuntament de Xàbia

Comparteix

Icona de pantalla completa