Diari La Veu del País Valencià
Educació subvencionarà aquest curs 54 col·legis que segreguen per sexe
Toni Martínez / La Marea

Açò ocorrerà malgrat que diverses sentències dels tribunals de Justícia han anul·lat concerts amb aquest tipus de centres en els últims anys. De fet, alguns governs com el gallec o el valencià han renovat fins a quatre anys més els acords econòmics. L’últim ha sigut, precisament el gallec, que aquesta setmana ha anunciat que anirà reduint aquests acords “de forma gradual”, però sense eliminar-los tal com obliguen els jutjats.

Tot açò, malgrat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJG) del passat mes de març, que anul·lava aquestes subvencions. La Xunta excusa que la sentència “no és ferma” que està recorreguda davant el Suprem a l’espera de sentència. Cal recordar que la reforma educativa del ministre Wert, al contrari que l’actual Llei Orgànica d’Educació (LOE), no prohibeix aquest tipus de subvencions.

L’ordre del TSJG va en la mateixa línia que les sentències del Tribunal Suprem que, al gener d’enguany, va dictar sis sentències que avalaven la decisió del govern andalús de retirar les ajudes als col·legis que discriminen els alumnes per raó de sexe.

La decisió del govern gallec ha indignat l’oposició. PSdG, AGE i BNG han protestat aïradament davant la postura del govern de Núñez Feijóo. Els socialistes han acusat el govern d’actuar “com si ja estiguera aprovada la reforma educativa de marcat caràcter ideològic” i AGE i BNG han presentat un escrit conjunt denunciant “el puritanisme ideològic” del partit conservador.

“És impossible educar en igualtat”

El cas de Galícia no és l’únic. Al País Valencià, el govern de Fabra acaba de renovar per a quatre anys més els concerts que manté amb set col·legis privats que separen els alumnes per sexe. En total, 5.000 alumnes en centres relacionats directa o indirectament amb l’Opus Dei.

Aquesta decisió de la Generalitat Valenciana es va produir dies després quan la portaveu de la Fiscalia de València, Susana Gisbert, declarara el seu rebuig als col·legis, tant públics com concertats i privats que segreguen per sexe, perquè en aquests “és pràcticament impossible” educar en igualtat.

També Navarra, Castella i Lleó, Múrcia, La Rioja, País Basc i Madrid mantenen els concerts amb aquest tipus de centres encara que els respectius governs autonòmics encara no s’han pronunciat sobre si renovaran els concerts una vegada es complisquen els terminis marcats.

A Catalunya, el departament d’ensenyament ja ha anunciat que eliminarà els acords que manté amb 16 centres en el curs 2014/2015. A Balears solament es manté en dues aules, i a Cantàbria el col·legi Torrevelo (que solament admet xiquets) es va fusionar amb un altre centre (que solament admet xiquetes) per a possibilitar que el govern càntabre continuara subvencionant-los.

En el costat contrari es troben Andalusia i Astúries. Tots dos governs autonòmics han decidit aquest curs cancel·lar els acords amb aqueixos col·legis i no finançar amb fons públics la segregació d’aules per sexes. Aquestes dues autonomies s’uneixen així a Aragó, Castella-la Manxa, Extremadura i Canàries, on els centres que separen xiquets i xiquetes no reben ajudes de forma directa en forma de concert.

Comparteix

Icona de pantalla completa