Diari La Veu del País Valencià
Alcoi demanarà al Govern italià que condemne els bombardejos sobre els municipis valencians
RedactaVeu / Alcoi

El grup Compromís va proposar en el Ple de gener la sol·licitud al Govern italià d’una disculpa pels bombardejos sobre Alcoi que va ser acceptada pel Govern municipal. Segons el regidor de Cooperació, Solidaritat i Pau, Jordi Tormo, “no hem volgut que aquesta siga una sol·licitud exclusiva de l’Ajuntament d’Alcoi i per això hem contactat amb els 51 municipis valencians que van partir bombardejos per part de l’aviació italiana durant la Guerra Civil. A hores d’ara, Benicarló i Villena ja han donat suport a la nostra iniciativa”.

Entre 1936 i 1939 van ser més de 50 els municipis valencians bombardejats en el marc de la Guerra Civil per l’aviació italiana Cóndor que tenia seu a Mallorca. El balanç final va ser terrible: més de 600 bombardejos i quasi 1.900 víctimes mortals. En el cas d’Alcoi, van ser 64 els alcoians i alcoianes assassinats durant els bombardejos que van tenir lloc entre el 20 de setembre de 1938 i l’11de febrer de 1939.

Refugi d’Alcoi

Segons Tormo, “pensem que amb accions com aquestes realitzades en col·laboració amb la resta de municipis valencians podem promoure, des d’una perspectiva positiva i no de conflicte, el posicionament i condemna dels països i ciutats actuals en contra dels conflictes armats. A més, així estem recuperant una part important de la nostra memòria històrica i col·lectiva més recent”.

Investigació dels responsables

En relació a aquesta condemna, recentment s’ha sabut que l’Audiència de Barcelona ha ordenat una investigació per esclarir els responsables dels bombardejos que va patir entre els anys 1937 i 1938 la capital catalana, i s’han remés comissions rogatòries al respecte al Ministeri de Defensa italià. El regidor alcoià Jordi Tormo comenta sobre aquest procés judicial obert que “ens congratulem per aquesta decisió judicial i esperem que el govern italià col·labore perquè els causants d’aquell horror no queden impunes als ulls de la història, confiant que amb la investigació de Barcelona també puguen sorgir les dades sobre els responsables que van ordenar i dirigir l’atac sobre els nostres pobles i ciutats”.

>

Bombardejos sobre Alcoi

Comparteix

Icona de pantalla completa