Diari La Veu del País Valencià
El PP convalida en solitari el decret llei per a reduir el dèficit amb critiques de l’oposició
EFE / València

El decret llei, aprovat pel Consell a principis d’agost, contempla mesurades com la reducció del 99 al 75 per cent de la bonificació de l’impost de successions i donacions i l’augment del 8 al 10 % de l’impost de transmissions patrimonials oneroses i de l’1,2 a l’1,5 % del tipus d’actes jurídics documentats.



Aquesta modificació tributària ha sigut presentada pel conseller d’hisenda, Juan Carlos Moragues, qui ha defensat que no afecta a les rendes mitjanes i baixes ni al dia a dia dels ciutadans, als qui no es restringeix la capacitat de despesa, i pretén que qui més té contribuïsca més al sosteniment de les despeses i es garantisquen els serveis públics.

El PP ha recolzat la norma perquè “no es toquen serveis bàsics” ni l’IVA ni l’IRPF, s’assegura la despesa social actual, no afecta a la generalitat dels ciutadans ni a la renda disponible, i farà que els qui més tenen paguen més mentre es beneficia als qui menys tenen, segons el portaveu del PP, Jorge Bellver.



L’oposició ha considerat que aquestes mesures arriben “tard”, constitueixen un “pegat”, són fiscalment “injustes” i reflecteixen l’actitud del PP de no voler afectar la butxaca dels qui més tenen, al mateix temps que ha criticat que la diputació permanent sol haja tractat aquest punt, quan hi ha més assumptes urgents.

El socialista Francisco Toledo ha destacat que aquesta norma arriba “tard i malament” i ha justificat el vot negatiu del seu grup en què no estan en contra que s’eliminen bonificacions, sinó que volen major eliminació per als qui més tenen i que hi haja progressivitat, per la qual cosa ha demanat que es presente com a projecte de llei per a buscar acords.



El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha reivindicat que és necessari un conseller “i no un gestor de la misèria”, i ha considerat que aquesta norma és “un pegat”, ja que suposarà un ingrés de 43 milions d’euros quan la Generalitat està “en fallida tècnica”.

La portaveu d’Esquerra Unida, Marga Sanz, ha qualificat el text de “insuficient, miserable, injust” i “un pegat”, ja que “ li falta equitat” i té com a “mesura necessària” la reducció de la bonificació de l’impost de successions del 99 al 75 % per a ingressar 43 milions enguany, quan si s’eliminara s’ingressarien 521 milions.

Comparteix

Icona de pantalla completa