Diari La Veu del País Valencià
Les pedregades ocasionen 4,5 milions de danys al camp valencià
RedactaVeu / València

A les comarques litorals i centrals hi ha hagut dues zones afectades per la pedra, una a la comarca dels Serrans amb més d’1.000 hectàrees afectades i centrat a la localitat de Xelva i voltants en els quals s’ha vist afectat principalment el cultiu de l’olivera i en menor mesurada la vinya i l’ametler, on les primeres valoracions dels danys superen els 500.000 euros.

A la comarca de la Vall d’Albaida els termes afectats han sigut Ontinyent, Fontanars dels Alforins i Castelló de Rugat, mentre que a La Costera el municipi amb majors danys ha sigut Moixent.

En total són més de 2.000 les hectàrees afectades i els danys econòmics superen l’1.000.000 euros a ambdues zones, on els cultius més afectats han sigut la vinya i l’olivera i, en menor mesura, en les varietats de fruiters que encara quedaven per recol·lectar.

Aquests danys podrien ser més elevats si persisteix l’ambient humit ja que els danys per l’atac de fongs podrien afectar a la producció de raïm a la qual queda molt poc temps per ser collida. Per a combatre aquest risc, l’agricultor haurà d’assumir costos extres i tractar la vinya per a evitar perdre la collita.

A la resta, excepte problemes molt puntuals de desperfectes en camins i infraestructures rurals, la pluja ha sigut molt ben rebuda i en molts casos recarregarà aqüífers i estalviarà algun reg, la qual cosa vindrà molt bé per a l’afectada butxaca dels agricultors.

A les comarques del Sud com eala de l’Alt Vinalopó s’han produït episodis de pedra als termes municipals de Villena, Sax i en menor mesura Elda on els danys en l’agricultura superaran els 2.500.000 euros.

La vinya de vinificació i l’ametler, així com els fruiters i hortalisses en menor mesura, són els cultius més afectats. A aquestes zones cal destacar les conseqüències de les tempestes en infraestructures agrícoles on els danys obligaran els agricultors a realitzar inversions per a reparar les pèrdues en aquestes instal·lacions que ha provocat la pedra.

A la comarca de L’Alcoià, els termes municipals d’Ibi i Alcoi també s’han vist afectats per episodis de pedra, afectant a més de 1000 hectàrees, principalment d’olivera i ametler i en menor mesura vinya. A aquesta zona els danys poden superar els 500.000 euros.

A les comarques del Nord, que s’han lliurat de la pedra, les pluges han sigut molt ben rebudes, ja que la poca pluja caiguda està sent molt profitosa tant per a l’agricultura com per a la ramaderia que veu com es podran regenerar les pastures que ja estaven molt castigades. En els cítrics també serà molt beneficiosa ja que al netejar la vegetació disminueix la incidència de plagues.

Pedregada a Ontinyent

Comparteix

Icona de pantalla completa