Diari La Veu del País Valencià
Autoritzen la primera exhumació d’un afusellat a Borriol amb suport solidari per Internet
EFE / València

El Grup ha informat que la Direcció territorial de la Conselleria de Cultura i Patrimoni ha autoritzat l’exhumació de José Valls a Borriol (Plana Alta) i que també compten amb la resolució positiva de l’alcalde de la localitat.

El finançament popular per a exhumar a aquest home, que la seua família situa en una fossa del cementeri de Borriol, va ser anunciada a principis de maig davant la falta de subvencions oficials i pretenia recaptar uns 6.850 euros.

L’objectiu és recuperar i identificar les restes de José Valls, afusellat als 48 anys d’edat el 2 de setembre de 1938 al cementeri de Borriol on, segons la seua família, va cavar abans la seua pròpia tomba.

Per al portaveu del GPRMH, Matias Alonso, amb aquesta autorització ha quedat “demostrat que és possible trobar camins d’enteniment” entre les Administracions i els ciutadans per a “tancar antigues ferides com les que porten patint aquests familiars des de fa més de 70 anys”.

Alonso ha destacat la “paciència” i la “tenacitat” d’Antonia, la filla de José Valls, per a engegar el procediment d’exhumació que li permetrà “poder enterrar el seu pare al costat de la seua dona i tenir un lloc on escriure un nom enfront del qual deixar flors en la seua memòria”.

Ha felicitat a aquells que en compte de posar obstacles han “complit la Llei i els deures humanitaris” perquè Antonia puga “tancar la seua ferida” i ha confiat que aquesta segona exhumació científica que abordaran a Castelló transcórrega “aquesta vegada per vies de normalitat”.

Matias Alonso ha anunciat que ja disposen de l’autorització just el dia internacional que l’ONU dedica a les víctimes de delictes de desaparició forçada.

“Espere que servisca l’exhumació de José Valls per a recordar els milers de víctimes que encara esperen tirats a les cunetes i barrancs de tot l’Estat espanyol; no cal anar-se’n a selves llunyanes o remots deserts perquè també ací hi ha desaparicions forçades, com aquelles”, ha agregat.

El portaveu del grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha assenyalat que pretenen que l’exhumació es realitze “al més prompte possible” i ha assegurat que el seu objectiu és que “la primera fase finalitze la primera quinzena de setembre, el mateix mes que José Valls va ser afusellat en aquell lloc”.

Comparteix

Icona de pantalla completa