Diari La Veu del País Valencià
Betxí inicia les obres de recuperació del Palau, la joia arquitectònica local única al País Valencià
RedactaVeu / Betxí

El Palau de Betxí constitueix una joia arquitectònica per a la localitat, un símbol cultural del municipi i representa l’únic exemple d’obra civil renaixentista del País Valencià. Per això, l’inici aquesta setmana dels treballs de recuperació d’aquest “tresor arquitectònic, històric i cultural de Betxí no sols suposa un premi al treball realitzat des del principi de legislatura per tot l’Ajuntament, sinó que és un pas més per a posar en valor els actius culturals, patrimonials i també turístics del nostre municipi”, segons ha manifestat l’alcalde de Betxí, el nacionalista Alfred Remolar.

Des de l’inici de la legislatura, el Consistori de Betxí ha realitzat gestions per a actuar amb la major urgència, evitar el deteriorament d’un immoble únic i iniciar un ambiciós projecte cultural i arquitectònic per a convertir-ho en principal referent del municipi. Així, des dels departaments tècnics del Consistori es va enviar a la Conselleria de Cultura un pla director de recuperació de l’immoble, un document que perfila les línies bàsiques d’actuació que s’han d’escometre. Fruit d’aquests tràmits i gestions, el Consistori va rebre al maig l’informe favorable de la Conselleria de Cultura que suposa el primer pas per a poder iniciar el projecte cultural, arquitectònic i de restauració més ambiciós i més emblemàtic de la localitat.

Després de rebre la ratificació del Pla Director per part de la directora General de Patrimoni, Marta Alonso, el Consistori va anunciar que iniciaria els treballs en el termini més breu possible. Tant és així que, en els Pressupostos de Betxí per 2013, explicats per Remolar davant la ciutadania i referendats amb cap vot en contra en el ple, ja reservaven una partida de 100.000 euros per a iniciar els treballs. A més, la Conselleria ha atorgat al municipi una subvenció de 20.000 euros. D’aquesta manera, l’equip de Govern ha comptat amb partida suficient per iniciar l’execució, sense renunciar a un augment de les partides socials i de foment de l’ocupació.

Primer objectiu: obrir al públic el pati renaixentista

En una primera fase, l’Ajuntament escometrà els treballs necessaris per a obrir el pati renaixentista, la qual cosa servirà també per a donar a conéixer i posar en valor aquesta obra arquitectònica única. El Consistori, que està en el procés d’adquisició d’immobles adossats al Palau amb l’objectiu de poder recuperar tota l’esplendor d’aquest Bé d’Interés Cultural, ha iniciat contactes amb altres administracions per a aconseguir el suport econòmic necessari. A més, des del Consistori anuncien que es tornaran a presentar esmenes als Pressupostos de la Generalitat per a aconseguir que els comptes de 2014 incloguen una partida per al Palau. “Continuarem realitzant gestions davant de totes les administracions, no sols per la importància cultural de l’edifici i l’orgull que suposa per a tots els veïns i veïnes de Betxí, sinó perquè a més, posar en valor el Palau de Betxí atraurà visitants i generarà activitat econòmica”, explica Remolar.

Comparteix

Icona de pantalla completa