Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció demana la imputació de Camps i Barberá en el cas Nóos
EFE / RedactaVeu / Palma de Mallorca

El Ministeri públic presentarà al llarg del dia de hui un escrit d’al·legacions a l’exposició raonada que va realitzar el jutge de Palma que instrueix el cas Nóos, José Castro, el maig passat, en el qual proposava al Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV) que assumisca la instrucció pel que fa als fets de València.

L’escrit de la Fiscalia es manté en els termes de l’exposició raonada del jutge, han informat fonts jurídiques. Castro va remetre el passat 31 de maig una exposició raonada de 70 pàgines al TSJCV per a proposar que aquest tribunal assumisca la competència de la instrucció del cas Nóos pel que fa als fets de València i a Camps i Barberá, per ser tots dos aforats.

El jutge va dir que apreciava indicis racionals de la possible participació de l’expresident i l’alcaldessa en delictes de falsedat documental, prevaricació, malversació de fons públics i frau a l’Administració.

Segons el jutge, les contractacions a l’Institut Nóos per part d’administracions públiques van ser actes “estrictament voluntaristes” perquè no obeïen a procurar l’interès general sinó “solament al desig de doblegar-se a les exigències (…) d’Iñaki Urdangarin en atenció al seu parentiu amb la Casa de S. M. el Rei”, amb adjudicacions a dit.

Afegia el jutge que Camps i Barberá assentien verbalment “a tot allò que se’ls oferia”. El jutge assenyalava, a més, que de la recerca del cas Nóos es desprenen “indicis racionals que en la ciutat de València havien tingut lloc una sèrie de fets d’aparença delictiva” en els quals Camps i Barberá han pogut tenir “decisiva i imputable intervenció”.

En aquesta causa s’investiga el presumpte desviament de fons públics a l’Institut Nóos, presidit per Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, al qual les administracions valencianes van aportar 3,5 milions per a organitzar les tres cimeres València Summit de 2004, 2005 i 2006 i per a elaborar els projectes dels Jocs Europeus i els de la Joventut, que no es van arribar a celebrar.

Compromís anima a la Justícia a actuar amb rapidesa en el cas Nóos

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que la petició d’imputació feta per la Fiscalia Anticorrupció contra Francisco Camps i Rita Barberá en el cas Nóos, “ve a confirmar el que ja advertiem en el seu moment en el Parlament valencià, on hem denunciat en reiterades ocasions les irregularitats dels contractes i dels diners que es va donar, sense més, a la trama dirigida per Iñaki Urdangarín”.

Després de conéixer la notícia de petició d’imputació, Morera ha animat a la Justícia perquè actue “amb la major celeritat possible, ja que tota la trama de Nóos ve de l’any 2004, han passat 9 anys i el que fa falta és que la Justícia siga ràpida per a determinar responsabilitats i assenyalar els culpables de la malversació de fons públic, tràfic d’influències, prevaricació i frau a l’Administració”.

Segons Morera, “la Fiscalia Anticorrupció coincideix al 100% amb el que hem vingut denunciant des de fa temps, que no és una altra cosa que els procediments administratius no s’han fet correctament i s’ha col·laborat des de dins de la Generalitat Valenciana i des de l’Ajuntament de València per a afavorir el saqueig de diners públics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa