Diari La Veu del País Valencià
El micromecenatge permet començar demà l’obertura de la fossa d’un afusellat a Borriol
EFE / València

El coordinador de GPRMH, Matías Alonso, ha indicat que aquesta actuació ha sigut possible gràcies a la solidaritat dels internautes, que quasi en 45 dies han aportat a través del “crowfunding” (micromecenatge) uns 7.600 euros, una quantitat que supera els 6.850 euros que es van fixar com a mínim.

Entre els donants figuren diversos empresaris, que han aportat quantitats que sumen 1.500 euros; l’agrupació socialista de Sagunt, amb 444 euros, i donacions de ciutadans anònims que han aportat entre 20 i 30 euros de mitjana.

Coincidint amb el 75 aniversari d’aquest luctuós fet, els treballs de camp per a exhumar el cadàver començaran demá al cementeri municipal, una vegada obtinguda la corresponent autorització de la Direcció territorial de Cultura i Patrimoni de Castelló i de l’Ajuntament de Borriol.

José Valls, un home d’esquerres amb responsabilitats en la corporació local, va ser afusellat en la tàpia del cementeri el 2 de setembre de 1938, uns dies després que les tropes del general Franco ocuparen la població.

Les intervencions en aquesta primera fase podrien estar concloses en menys d’una setmana, segons ha explicat Matías Alonso, per la qual cosa s’espera que Antonia, l’única filla supervivent de José Valls, puga “tancar la seua antiga ferida en un clima inusual de normalitat en aquest tipus de treballs”.

El Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha agraït als ciutadans que han contribuït solidàriament perquè aquesta exhumació poguera dur-se a terme, doncs han demostrat que la solidaritat “venç al rancor i obri una via d’esperança per a altres casos davant la falta de suport estatal”.

Alonso ha destacat igualment la celeritat amb què han actuat en aquest cas tant la Conselleria de Cultura com l’Ajuntament de Borriol, la qual cosa, en la seua opinió, demostra també que tancar aquestes ferides “pot fer-se en un clima de normalitat, sense enfrontaments polítics o venjances”.



El coordinador de GPRMH ha denunciat també la falta de sensibilitat cap a les desenes de milers de familiars de víctimes del franquisme que manquen de suport del Govern, mentre Espanya opta a ser seu dels Jocs Olímpics de 2020.

Comparteix

Icona de pantalla completa