Diari La Veu del País Valencià
L’exhumació de l’afusellat de Borriol compleix el tercer dia sense localitzar restes
EFE / Borriol

Els treballs per a exhumar les restes d’un afusellat en la Guerra Civil al cementeri de Borriol compleixen el seu tercer dia sense que de moment hagen sigut localitzats, ha explicat el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Matías Alonso.

L’exhumació de José Valls, un socialista afusellat el 2 de setembre de 1938 al municipi castellonenc de Borriol, va arrancar divendres passat i és la primera finançada a l’Estat espanyol a través d’una campanya de micromecenatge per Internet o ‘crowdfunding’.

Segons ha explicat Alonso, els treballs s’estan demorant més del previst inicialment perquè “en aquest cementeri va haver-hi una intervenció molt forta fa anys i el nivell original està molt baix, per la qual cosa fins que no llevem la terra que han tirat damunt aquests anys no podrem arribar fins a la fossa”.

“Estem com aquell que diu en els prolegòmens de l’exhumació; creiem que hi havia menys terreny”, ha especificat.

Durant la jornada de hui està treballant al cementeri de Borriol un grup de deu arqueòlegs i antropòlegs, que seguirà fins a última hora de la vesprada.

“Alguns han hagut de tornar ja a les seues cases, però el normal és que sempre hi haja un grup entre deu i catorze especialistes”, ha indicat Alonso.

En aquest moment “porten excavats ja uns seixanta centímetres, encara que encara estan treballant sobre terreny d’aportació posterior”.

“Hem tret ja diverses borses amb restes humanes descontextualitzades, és a dir, d’enterraments varis, però que no pertanyen a la fossa on està José Valls”, ha agregat.

Entorn modificat

Un altre dels obstacles amb els quals s’ha trobat el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica és que l’entorn “ha sigut molt modificat”.

“Abans hi havia una senda i en el seu lloc ara hi ha una vorera de dos metres de formigó i açò despista molt perquè desapareix la referència original; tenim previst fins i tot que calga tocar part d’aqueixes voreres noves”, ha assegurat.

No obstant açò, Alonso ha assenyalat que cada exhumació “es presenta d’una forma diferent” i que encara s’està “dins dels temps normals”.

Açò sí, ha assenyalat que el fet que, després de tres dies de treballs, no s’haja localitzat la fossa, ha sumit a la família de José Valls en un estat de ‘nerviosisme’.

“Estem en la fase de nervis; Antònia -la filla de l’afusellat, de 85 anys- està ansiosa, per si les restes no estan al lloc senyalitzat per ella; però seguim dins de la normalitat”, ha insistit.

>

LA MEMORIA DE BORRIOL, 1938-2013. EXHUMACIÓN DE JOSÉ VALLS CASANOVA

Comparteix

Icona de pantalla completa