Diari La Veu del País Valencià
Els òptics adverteixen dels riscs de l’ús diari de tauletes tàctils a les aules
EFE / València

El president del Col·legi, Vicente Roda, ha indicat que els estudiants “cada vegada dediquen més temps a activitats en les quals es realitza un gran esforç en visió propera, com la lectura, veure la televisió, treballar amb l’ordinador o jugar amb la consola, la qual cosa produeix un increment d’escolars miops”.

Segons Roda, l’ús de mòbils, tauletes tàctils, ordinadors o llibres electrònics genera síndrome de fatiga visual perquè s’enfoca directament sobre una font de llum un temps perllongat i encara que l’ull està preparat per a enfocar de prop en aquest tipus de pantalles, provoca un augment en la capacitat de convergència, donant lloc a l’aparició de la fatiga visual i falses miopies.

En aquest sentit, ha dit, és recomanable allunyar les pantalles; posar una grandària de lletra gran perquè l’esforç de lectura siga menor; augmentar el contrast de la pantalla; tenir una bona il·luminació, preferiblement llum natural; usar pantalles d’alta resolució i evitar els reflexos.

El Col·legi ha alertat també que un de cada quatre xiquets inicia el curs escolar amb problemes visuals no diagnosticats, ja que únicament el 25 per cent dels xicotets acudeix cada any a revisar la seua visió.

Segons les seues dades, a l’Estat espanyol es calcula que el 30 per cent dels casos de fracàs escolar estan relacionats directament amb alteracions de la visió no detectats, tals com la miopia, la hipermetropia, l’astigmatisme o l’ambliopia o ull vague.



Entre els símptomes que poden indicar que el xiquet pateix problemes visuals, destaquen que frunzeix el suny, guinya els ulls o gira el cap i el coll per a mirar des de lluny o de prop; o que se li irriten els ulls quan escriu o lleig, li couen i es frega les parpelles amb freqüència.



També pot advertir-se un problema si es queixa habitualment de maldecaps, ensopega amb facilitat, torça un ull, comet molts errors a copiar paraules de la pissarra, té baixa comprensió de la lectura per a la seua edat, té excessiva sensibilitat a la llum, evita activitats que requereixen visió de prop o des de lluny o sol asseure’s prop de la televisió o s’aproxima molt als llibres.

Comparteix

Icona de pantalla completa