Europa Press / RedactaVeu / València

Portaveus dels tres grups de l’oposició –Antonio Torres, del PSPV; Enric Morera, de Compromís i Ignacio Blanco, síndic adjunt d’EUPV– han enviat un altre escrit a Posada en el qual sol·liciten que es mantinga a l’ordre del dia del ple del Congrés el debat previst, atenent a l’acord adoptat en el seu moment pel ple de Les Corts, ja que la seua execució “no pot ser ajornada, sense data i sense motiu, per la decisió d’un òrgan inferior que resulta manifestament incompetent per a l’aprovació de tal desafur”.

L’oposició, indignada, recalca que aquesta sol·licitud d’ajornament s’ha presentat davant de la Junta de Portaveus “de manera extemporània” i l’òrgan ha accedit a la petició amb el vot del representant del PP “que gaudeix de majoria gràcies al sistema de vot ponderat”. En aquest sentit, apunten els portaveus de PSPV, Compromís i EUPV, el Reglament de la cambra autonòmica no habilita “de cap manera” la Junta per a adoptar una decisió d’aquesta naturalesa. “No creiem que el Congrés s’haja de prestar a un atropellament així”, afegeixen.

El Consell va presentar el passat dilluns un escrit a la Mesa de les Corts, en què demanava a la cambra autonòmica que es dirigisca al Congrés dels Diputats per a sol·licitar l’ajornament del debat de la presa, en consideració de la proposició de llei de reforma de l’Estatut, per a reclamar més finançament a l’Estat basant-se en l’anomenada ‘clàusula Camps’, que blinda unes inversions en els Pressupostos de l’Estat d’acord amb el pes de la població, amb la finalitat d’unir-la a la reforma per a reduir el nombre de diputats al parlament valencià per “raons d’estalvi de costos”.

PSPV: “Nova traició al poble valencià”

El portaveu socialista en Les Corts, Antonio Torres, ha apuntat que “hui s’ha consumat una nova traïció al poble valencià”

El portaveu del grup socialista en Les Corts, Antonio Torres, ha assegurat hui que “a partir d’aquest moment Fabra no té cap legitimitat per a exigir ni un sacrifici més als valencians, i menys per a realitzar cap tipus de retallada, quan ha sigut capaç de renunciar a 500 milions d’euros l’any per a quedar bé amb el Govern central”. En aquest sentit, ha apuntat que “no pot continuar retallant els serveis bàsics dels valencians simplement perquè ell no s’atreveix a exigir el que li correspon a aquesta Comunitat”.

Al mateix temps, ha incidit que “Fabra ja no pot seguir enganyant més els valencians” i ha destacat que “encara que han intentat dir que hi ha raons de tipus jurídic o econòmic per a retirar aquesta proposta de reforma, és totalment fals”. Torres ha recordat que “és cert que el PP va presentar recurs d’inconstitucionalitat contra les clàusules d’Andalusia i Catalunya que garantien inversions en funció del PIB o de la població”, però l’any 2010 el Tribunal Constitucional les va acceptar, “per la qual cosa no hi ha cap tipus d’impediment jurídic perquè la Comunitat Valenciana puga tenir en el seu Estatut una clàusula que li garantisca un nivell d’inversions equivalent al seu pes poblacional”.

Compromís: “Cop d’Estat”

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha estat clar i contundent en la seua intervenció, després de la Junta de Síndics de les Corts. Morera ha assegurat que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha de dimitir “per la seua feblesa, perquè no és capaç de defensar els interessos del poble valencià i perquè la seua submissió als seus caps de Madrid ens farà perdre a les valencianes i valencians vora 500 milions d’euros en 2014”.

Morera considera que la retirada de la reforma estatutària de l’ordre del dia de hui al Congrés, “és una irregularitat, hui el PP ha segrestat la democràcia i ha ignorat i insultat al parlament valencià, perquè en les Corts aprovàrem eixa clàusula que s’ha d’incorporar en l’Estatut, per garantir les inversions de l’estat al País Valencià i ni el Consell ni Cotino tenen competències ni per enviar un fax ni telefonar al Congrés per demanar que això no es tracte hui. Sens dubte, Fabra ha fet el major ridícul que pot fer un president i cal que presente hui mateix la seua dimissió”.

En la seua intervenció, el síndic de Compromís ha recordat que la retirada de la reforma, “és un cop d’estat, perquè si la reforma demana una majoria qualificada, no poden prendre l’acord unilateralment ni impedir que el ple vote sobre eixa qüestió”.

Declaracions d’Ignacio Blanco:

“El que vol el PP, i s’ha de dir ben alt i ben clar, és soterrar definitivament la possibilitat de reformar l’Estatut per a garantir les inversions territorialitzades de l’Estat en el País Valencià. Estem davant l’efecte “boomerang”, el victimisme de Camps que en el seu moment li’l llançà a Zapatero, ara resulta que torna per a tallar-li el coll polític de Fabra”.

“Hui s’ha arribat als límits de la utilització partidista de les institucions públiques, tant del Consell -perquè es vulnera el seu funcionament legal, ja que no hi ha cap acord del Consell – com de Les Corts -perquè es força a que un òrgan que no és competent prenga una decisió per a demanar un ajornament- com de la Mesa del Congrés, en el cas que aquesta ho haja acceptat. Els límits del patetisme polític i parlamentari s’han sobrepassat”.

“Hem demanat mil vegades la seua dimissió, però hui hi ha més motius que mai. Que se’n vagen a casa, perquè no saben governar. Ja no és un problema que facen unes polítiques o altres, és que no saben governar. Els esclata en la cara tot el que estan fent. No saben gestionar la seua majoria parlamentària, no saben ni fer bé els procediments. Són uns absoluts incompetents que no ens mereixem i jo crec que caldria no esperar un any i mig a tirar-los. Caldria que tingueren la mínima vergonya, que dimitiren i convocaren eleccions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa