Diari La Veu del País Valencià
L’expresident de la CAM i altres directius van percebre 30 vegades les dietes que els corresponien
EFE / Alacant

L’expresident de CAM, Modesto Crespo, es va embutxacar més de 640.000 euros entre 2009 i 2011, quantitat que equival a 30 vegades les dietes que li corresponien pel seu càrrec i que “mai” es va aprovar per l’assemblea de l’entitat.

Així consta en un informe del Banc d’Espanya que ha rebut el jutge de l’Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez, que instrueix la causa contra l’antiga cúpula de la CAM. A l’informe posa que Crespo, aprofitant la seua presència en altres llocs d’empreses participades en exclusiva per la caixa, va engreixar els seus ingressos en els últims anys abans de la intervenció de l’entitat.

El modus operandi consistia en ocupar càrrecs en algunes filials de la caixa per tal de percebre ingressos que no havien de comptar amb el vistiplau de l’assemblea de la caixa, la qual només li donava llum verda a les dietes com a president, uns 20.654 euros en eixe període.

“La quantia d’aquesta remuneració, que no està vinculada a assistència, i el seu efecte retroactiu, desnaturalitza la seua concepció com a dieta”, ressalta l’informe, que assenyala que els 640.000 euros que va percebre Crespo van ser aprovats pel consell d’administració de la CAM, “però mai” per l’assemblea general.

A més el document revela que Ramón Avilés, expresident de la comissió de control -òrgan encarregat de vetlar per la bona gestió de l’entitat- i imputat com Crespo per apropiació indeguda i administració deslleial, també es va aprofitar d’aquest sistema.

Si escau, hauria d’haver rebut 14.965 euros, encara que eixa xifra es va elevar fins als 308.700 euros per la pertinença a la comissió de seguiment i control de la filial Tenedora d’Inversions i Participacions S.L.

I açò, prossegueix el Banc d’Espanya, a pesar que havia renunciat a la percepció de qualsevol tipus de dietes, renúncia que consta tant en l’acta d’aquesta comissió com en l’Informe anual del Govern Corporatiu de la CAM de 2006.

Sobre Avilés, el text afig que va realitzar operacions d’ocultació de propietat, i que va utilitzar a la seua germana com a testaferro “d’una societat en dificultats acreditada en la caixa”.

El Banc d’Espanya relata que la dona de Crespo va vendre al desembre de 2010 a la seua cunyada, Josefa Avilés, la totalitat de les participacions de la Sendera Sucina, una societat acreditada de la CAM amb un risc de 14 milions.

Posteriorment, el 13 d’abril de 2011, “es refinancen en condicions favorables per a l’acreditat les seues operacions”.

Unes dades que demostren que Avilés “estava ocultant finançament rebut per la CAM” quan, recorda l’informe, existeix l’obligació d’informar al Banc d’Espanya de totes les facilitats creditícies atorgades per les caixes als alts càrrecs de les entitats o a les seues empreses.

Comparteix

Icona de pantalla completa