Diari La Veu del País Valencià
Localitzen sis cossos en la fossa de Borriol on s’està buscant un afusellat
EFE / Castelló

Segons ha informat el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Matías Alonso, encara “no es pot afirmar ni negar” que siguen les restes de José Valls o d’un altre afusellat, Luis Meseguer. No obstant açò, ha matisat, “les primeres evidències apunten que no, perquè els cossos han aparegut a la part de dalt i a simple vista no s’aprecien signes de violència, com forats de bala en el crani”.

Alonso ha indicat que, possiblement, els sis cossos que han sigut descoberts en el cementeri municipal pertanyen a “membres de la societat civil de Borriol enterrats en les dècades quaranta o cinquanta” del segle passat i ha puntualitzat que gràcies a la iniciativa promoguda pel Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica “poden ser rescatats de l’oblit”.

“Queda clar que el lloc de l’excavació era una mica més que una simple jardinera; no hi havia evidències que hi haguera ningú ací i en el moment en què hem retirat terra, després de tres dies llargs de treball, i hem donat amb la superfície original, han començat a aparèixer esquelets, amb les petjades de les caixes de fusta on van ser enterrats, que evidencien que ací hi havia una mica més”, ha puntualitzat Alonso.

Al seu judici, aquesta “inesperada troballa” és “una primera conseqüència positiva” de la seua iniciativa per a donar amb les restes de José Valls, però incideix que tant el cos d’aquest últim com el de Luis Meseguer “deuen estar sota tots els que estan eixint ara i allò normal és que apareguen amb mostres de no haver sigut enterrats en caixes”.

No obstant açò, Matías Alonso reconeix que la troballa d’aquests sis cossos pot alentir les labors d’exhumació de la fossa on van ser enterrats els cossos de Valls i Meseguer, afusellats el 2 de setembre de 1938, i que compleixen hui la sisena jornada consecutiva.

Recorda que, per llei, les restes trobades s’han d’exhumar “amb el màxim respecte i seguint el protocol per a seguir aprofundint, però si ningú els reclama i no es poden practicar, per tant, les proves d’ADN, han de tornar al lloc on han sigut trobats”.

Alonso incideix, a més, que la troballa dels cossos pot afectar també a la que serà la tercera exhumació de víctimes de la Guerra Civil en els comarques del nord, prevista en El Toro per a finals d’octubre o principis de novembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa