Diari La Veu del País Valencià
Euskaltzaleok, el racó basc de València
Gemma Sanginés / València

A València, com a altres ciutats europees i d’arreu del món, hi ha un casal del poble basc: les anomenades Euskal Etxea. Al barri de Velluters, a la plaça del Pilar, es troba Euskaltzaleok, una Euskal Etxea que dinamitza cursos i activitats relacionades amb la cultura i la llengua basques.

En els últims anys, el nombre de valencians interessats en les activitats que s’hi organitzen no ha deixat d’augmentar. Concretament, el curs 2012/13, més de 30 alumnes, organitzats en diversos nivells, acudien regularment a classe i aprenien les bases de l’èuscar per tal de poder expressar-se i dirigir-se en la llengua dels bascos durant els seus viates a Euskal Herria i en les seues interaccions amb euskalduns (basco-parlants).

Els alumnes dels cursos més avançats ja podien llegir i disfrutar de la literatura basca en llengua original.

L’èxit és tan rotund que enguany comencen a haver dificultats per trobar horaris on poder encabir tota la demanda que s’està donant. Als alumnes de cusos passats, que encara continuen, s’han d’afegir totes les persones que, d’una forma o d’una altra, han decidit iniciar-se o practicar el basc en els grups de conversa.

Presentació del documental Gazta Zati bat (un tros de formatge) al Centre Octubre CCC

A banda de les classes, també s’organitzen cine-fòrums amb una periodicitat mensual. S’hi presenten documentals sobre temes d’interés social, com ara la memòria històrica, el fenomen de la desobediència civil organitzada i molts altres temes que donen pas al posterior debat entre els assistents. En aquest context, és molt enriquidor el contacte entre el valencià i el basc, més o menys fluid, dels assistents. Les dues llengües conviuen i es donen relleu en perfecta harmonia, hi són ben presents i faciliten l’agermanament entre cultures diferents i sensibilitats afins.

Cada dos anys, Euskaltzaleok organitza també a València la Korrika, la gran festa de l’èuscar, que AEK (la coordinadora d’euskaldunització a Euskal Herria), fa possible des de fa 18 edicions. Enguany, a Velluters, i eixint de la seu d’Euskaltzaleok, el Racó de la Corbella, han partit més de 60 persones corrent i portant el testimoni de la Korrika, l’esperit d’una llengua que sobreviu des de fa milers d’anys i l’origen de la qual encara és desconegut. Aquest acte de la Korrika és el predecessor i inspirador del Correllengua que travessa els Països Catalans amb la flama de l’idioma que els és propi, reivindicant així la vitalitat d’una altra llengua minorada.

>

Korrika València 2013

Comparteix

Icona de pantalla completa