Diari La Veu del País Valencià
Patrimoni històric protegit de la Vila Vella de Llíria a punt d’enfonsar-se
RedactaVeu / Llíria

El municipi de Llíria té aprovat des de la dècada dels 90 un Pla Especial de Protecció i Rehabilitació per a la Vila Vella de Llíria (PEPRI). Una de les actuacions destacades i emblemàtiques en eixe PEPRI era la recuperació de la zona anomenada ‘Pont del Vidre’ i l’obertura als vianants del corredor que hi ha en la torre musulmana que comunica els carrers de Joan d’Austria amb Joan de Mata, segons ha explicat el portaveu de Compromís per Llíria, Paco Garcia Latorre.

En l’any 2002 va ser l’última actuació que des del Consistori es va fer en la zona del Pont del Vidre. García apunta que, “ha transcorregut més d’una dècada i el projecte de recuperació de la muralla i torre musulmana i reurbanització i obertura del carrer de Joan d’Austria als carrers de Sant Joan de Mata i Andoval ha quedat paralitzat”, tot i haver dividit el projecte en dues fases (una que va finalitzar l’any 2002 i una altra que havia d’executar-se a continuació).

Actualment, la muralla i torre musulmana, protegida i situada en una zona declarada Bé d’Interés Cultural (BIC), està a punt d’enfonsar-se i enderrocar-se per la “inactivitat” de l’Administració en la seua conservació. García ha denunciat que l’eliminació de les vivendes que l’envoltaven, l’acció dels agents meteorològics i el temps i la manca de conservació, “estan fent que la seua estructura comence a deteriorar-se. Amb el perill real que actualment això suposa per a la seguretat i estabilitat de les vivendes que hi ha apegades a la muralla i que es poden enderrocar si aquesta cau. Un fet que ha sigut denunciat i comunicat a l’ajuntament en reiterades ocasions per part del veïnat”.

El grup Compromís ha proposat en el ple de l’ajuntament recuperar el projecte elaborat en la 2a Fase del Pont del Vidre i que l’actualitze, i també que s’articule una intervenció urgent i immediata que assegure i consolide les restes musulmanes i l’estructura de la torre i muralla que hi ha en la zona del Pont del Vidre, actuació encaminada a evitar que es produisquen enfonsaments i enderrocaments d’aquesta muralla que puga afectar les vivendes particulars que hi ha adossades.

Igualment, Compromís proposa instar la Diputació Provincial de València i la Generalitat Valenciana, per establir un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Llíria per tal de cofinançar i poder dur endavant la 2a Fase de del Pont del Vidre i així concloure el PEPRI en aquesta zona de la Vila Vella. I que en cas contrari, siga el mateix ajuntament a través d’un Pla Provincial d’Obres i Serveis el que actue.

Comparteix

Icona de pantalla completa