Diari La Veu del País Valencià
El MIM de Sueca homenatjarà Estellés amb Maria del Mar Bonet
RedactaVeu / Sueca

Vicent Andrés Estellés serà homenatjat en la Mostra Internacional de Mim (MIM) de Sueca que enguany celebra el seua 24a edició entre els dies 18 i 22 de setembre. Maria del Mar Bonet i el Grup de Dansa de l’Alcúdia interpretaran El Bolero de l’Alcúdia, peça a la qual va posar dues lletres el poeta.

La cantautora mallorquina la va registrar en 1982 al costat del grup Al Tall en el disc Cançons de la Nostra Mediterrània. Realitzaran dues actuacions, a la plaça de Sant Pere, a les 12 i 12.45 hores de la matinada de dissabte 21 a diumenge 22.

Quinze propostes, en les quals el gest és protagonista del fet escènic, configuren el MIM 2013. Una cita única amb l’art del mim que enguany incideix en els “treballs en grup/col·lectius de treball” per a destacar la importància de les sinergies humanes en temps de crisi. De forma paral·lela, el festival posa l’accent en muntatges de teatre gestual amb arrels en la tradició dansística popular i en el folklore. Un programa que dóna visibilitat als diferents enfocaments i discursos de la creació escènica gestual contemporània, local, nacional i internacional, amb companyies emergents i de reconegut prestigi, que hui ha presentat en roda de premsa el seu director, Abel Guarinos.

En la roda de premsa també ha participat Salvador Campillo Moncho, alcalde de Sueca, qui ha recordat com el MIM “ha madurat i s’ha anat consolidant a través de 24 anys com un festival de gran qualitat i prestigi”. Més de dues dècades en les quals, com ha destacat Joan Baldoví, tinent alcalde de Cultura de la localitat, el MIM “ha educat al públic en la cultura i en el teatre gestual que, a part de divertir i formar, significa també un impuls econòmic per a Sueca”. Paraules que ha confirmat Josep Navarro, regidor de Cultura, qui ha subratllat que el festival “en el qual cada edició és única i irrepetible, canvia els grisos del paisatge actual pels colors a través de la cultura i el teatre gestual”. Finalment, José María Catalunya, en representació de la Fundació Bancaixa, entitat col·laboradora del MIM des dels seus inicis, ha destacat que el MIM “ofereix al públic una programació plena d’atractives propostes, tant per a públic adult com a infantil i juvenil, manté ferm el seu compromís de suport a les companyies valencianes, i no deixa de costat la vessant de formació i didàctica”.

De les 14 agrupacions programades destaquen Mimirichi-Clowns, de Kíev (Ucraïna), que estrenaran per primera vegada a l’Estat espanyol The xou of Mimirichi; i la Cia Jagat Mata, de Madrid, i Teatre Paradís, del País Basc, que presentaran a nivell autonòmic Maletas (la maleta de Irati) i Kubik, respectivament. Aquest últim muntatge està destinat al públic familiar i, sobretot, l’infantil.

Les danses tradicionals i el teatre gestual es fusionaran en el muntatge pel carrer dels valencians de Pluja Horitzontal que la matinada del dissabte al diumenge estrenaran a la plaça de Sant Pere Multi Traditional Rave Party, espectacle basat en les danses teatrals de Bolívia, Xile, Itàlia i Espanya, entre altres països.

A més del teatre gestual de sala, en les quals hi haurà tres representacions d’André i Dorine, de Kulunka Teatre (País Basc), i de l’itinerant, La Industrial Teatrera (Catalunya), exhibirà De pas en la matinada de dijous a divendres, la mostra es completa amb Xou Park; de Spasmo Teatre (Castella-Lleó); El su-seso taladro, de Murmuyo i Metrayeta (Xile); Un belo dia, de Dolç Duca (Portugal); Ingravity, de Dinamics i War del Circ Gran Fele (tots dos del País Valencià); Sabates en l’aire, de la Furtiva (Vila-real); i Sortilegi, de Màgic 6 (Cullera).

L’actor, autor i director valencià Jorge Picó serà l’encarregat d’inaugurar el festival amb la seua classe magistral Pensar amb el cos. “La tasca de l’actor consisteix a trobar una forma a la vida interior i el pensament de l’actor, a crear il·lusió de metamorfosi, a traduir corporalment allò invisible; a fer aparèixer; si escoltes al teu cos, l’escriptura en escena apareixerà”, explica Picó. Paral·lelament s’impartirà un curs-taller per a gestors culturals i professionals del teatre i dansa sobre “La gestió de les arts escèniques en temps de retallades”. Una exposició de fotografies de la mostra realitzada per fotògrafs locals i la secció no oficial Off-Mim, organitzada per discoteques, pubs i cafeteries completen la programació.

Comparteix

Icona de pantalla completa