Comença el curs en secundària i FP amb falta de professorat

STEPV assegura que a penes s'ha perdut alumnat en secundària i en canvi és l'etapa que més professorat ha perdut en aquests darrers anys
16 setembre 2013 01:00h
RedactaVeu / País Valencià

Ahir va començar el curs als instituts de secundària valencians. STEPV ha realitzat una enquesta en 50 centres d’arreu del País Valencià i ha detectat les situacions següents:

Professorat: En el 40% dels centres enquestats falta professorat. Les adjudicacions de secundària van començar divendres passat, però encara hi ha centres que no tenen la plantilla completa.

El 48% dels centres enquestats denuncien que han perdut professorat respecte al curs passat, conseqüència de les retallades d’unitats i desdoblaments, o també per l'eliminació de cicles formatius, fonamentalment.

En total s’han perdut 50 docents en els centres enquestats, la qual cosa dóna una mitjana d'1 docent menys per centre. Els instituts acusen, per tant, la retallada de professorat, no només aquest curs, sinó des que van començar les retallades fa quatre anys.

Alumnat: Un 60%, mantenen el mateix nombre d'alumnat que el curs passat. En un 24% s’ha incrementat i en un 7% ha disminuït. La majoria dels centres no supera la ràtio màxima, tot i que estan a l'espera de completar els grups perquè el termini de matriculació encara no s'ha tancat.

Infraestructures: Un 43% dels centres comenten que tenen deficiències o problemes en les infraestructures que no estan encara arreglades (goteres, climatització, manca d’espais, reformes, etc.). I un 16% afirmen que tenen aules prefabricades.

En resum, crida l'atenció el fet que a penes s'ha perdut alumnat en secundària i en canvi és l'etapa que més professorat ha perdut en aquests darrers anys. Això contradiu els arguments de la consellera d'Educació que afirmava que la pèrdua de professorat es deu a la baixada de la natalitat i, per tant, a la pèrdua d'alumnat.

Algunes de les queixes dels centres se centren en la manca de professorat. Conselleria no ha enviat substituts encara, però no només de professorat de baixa en setembre sinó d'abans. A més, molt de professorat ha d'impartir altres matèries de les quals no és especialista per a completar horari i no ser desplaçat o suprimit del seu centre. També manifesten que l'augment d'hores lectives els impedirà realitzar altres tasques educatives com l'atenció i organització de la biblioteca, la revista del centre, etc.

Davant de tot això, STEPV insisteix a l’administració valenciana que decline la seua política de retallades i recupere el professorat “acomiadat” per tal de millorar l’atenció educativa i la qualitat de l’ensenyament al País Valencià per no perjudicar més l'alumnat valencià.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next