Diari La Veu del País Valencià
Microsismes al Maestrat generats pel projecte Castor

ACN / Vinaròs

Els terratrèmols, de 2,8 graus en l’escala de Richter el de major magnitud -imperceptibles per a la població-, han tingut lloc durant el procés d’injecció del gas matalàs a l’antic jaciment petrolífer. L’entitat, però, recorda que ja va reclamar, sense èxit, que s’estudiaren aquests efectes geològics en el procés de tramitació i creu que aquests fenòmens poden suposar un perill per a la seguretat de la zona.

L’associació ha enviat escrits a la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Vivenda de la Generalitat Valenciana així com al Secretari d’Estat de Canvi Climàtic perquè “informen del que està passant” però també “per demanar responsabilitats” davant els “48 terratrèmols de baixa intensitat” que s’han produït en els últims dies. Reclamen que les administracions presenten l’estudi sismològic que, segons recorden, l’Observatori de l’Ebre va recomar per assegurar que les pressions provocades per la injecció de gas no fracturaria les roques i causaria danys.

“Aquests fets s’han posat de manifest davant el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient perquè exigisca el major rigor a aquest faraònic projecte, pels perjudicis que aquests xicotets terratrèmols poden causar a la pesca de la zona i, per extensió, a la imatge turística”, assegura la Plataforma en un comunicat.

De fet, segons han subratllat, el recurs d’alçada que l’entitat va presentar l’abril de 2010 davant la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient ja recordava la necessitat d’incloure a la declaració d’impacte ambiental del projecte un estudi sismològic sobre el risc per una falla pròxima a la plataforma marina -el 8 d’abril del passat 2012, un terratrèmol de 3,5 graus, el major registrat des de 1975-,va afectar la zona propera a la plataforma marítima-, d’acord amb el criteri de l’Observatori de l’Ebre.

Un estudi que, segons la Plataforma, mai s’ha efectuat ni inclòs. L’empresa promotora, Escal-UGS, va adduir que aquest fenomen estava previst durant el procés d’injecció del primer gas i va signar un conveni amb el centre d’investigació ubicat a Roquetes (Baix Ebre) per monitoritzar aquest tipus de microsismes.

Els opositors al projecte Castor també han retret a l’Ajuntament de Vinaròs (Baix Maestrat), que va donar suport al projecte i va autoritzar els treballs al seu terme municipal, que ara demana explicacions per aquest fet. Recentment, l’Audiència Nacional va ordenar l’anul·lació de part de la tramitació del gasoducte terrestre del projecte perquè no havia estat sotmès a avaluació ambiental.

Comparteix

Icona de pantalla completa