Diari La Veu del País Valencià
Rus exigeix a Rajoy que complisca amb el finançament per al País Valencià
EFE / València

“És necessari que es revise el finançament i sobretot que es complisca el que el PP va dir ací en el seu moment. Mariano Rajoy sempre deia que València estava mal finançada i que quan entrara en el Govern s’arreglaria, doncs que s’arregle al més prompte possible perquè en cas contrari no cobrim les despeses d’estructura en Sanitat i Educació”, ha manifestat Alfonso Rus.

El president de la Diputació ha declarat sobre aquest tema: “Açò nosaltres ja ho sabíem, ho estem demanant des de fa molt temps. La valoració és la que pensàvem que era i hem d’intentar en tot moment que se’ns senta”.

Al seu judici, “als valencians ens toca un millor finançament, a costa d’uns altres”, i ha dit que a Extremadura, on s’han anunciat ajudes per a beques socials, tenen 1.680 euros per habitant i al País Valencià, 1.200, “un diferencial de 400 euros per habitant. Estem parlant de 2.500 milions d’euros més anuals que tindríem per a fer aquestes coses”.

Preguntat per l’ajornament del debat en el Congrés dels Diputats sobre la reforma de l’Estatut d’Autonomia per a assegurar un millor finançament, Rus ha afirmat que és un “tema testimonial” i “de totes maneres no s’hauria aprovat” perquè “el més lògic és que en 2014 es reunisquen tots per a parlar de finançament autonòmic”.

“El que no entenc és com no s’havia retirat abans d’allí, perquè si açò s’ha d’aprovar l’any 2014 seria una obvietat que en aquests moments s’aprovara per a una Comunitat i per a unes altres, ja parlarem”, ha aclarit.

Al seu judici, si s’ha parlat sempre de tenir més finançament, els diputats del País Valencià “han de votar que cal tenir-la, perquè han sigut votats pels ciutadans de la Comunitat”.

“Estem en un partit que té les seues idees i que acceptem, però ací hi ha unes necessitats que cal cobrir i pense que a partir de 2014 es regularà bé. Si no, haurem d’alçar la veu, perquè en cas contrari no anem a cobrir les necessitats”, segons Rus.

Rus ha considerat “molt complicat” que la Diputació puga fer-se càrrec de beques escolars, ja que el seu pressupost és un 3% del de la Generalitat, però ha afirmat que des de la corporació provincial “estem fent meravelles”.

“Estem intentant optimitzar recursos, allargar les subvencions, intentar pagar a la gent en 30 dies”, ha dit Rus, qui ha agregat que en el “moment complicat actual hi ha dues fórmules, baixar impostos o pujar-los”.

Segons ha dit, si no s’augmenten els impostos no es pot mantenir l’estructura i si es baixen no es cobreix, “però en un moment en què la gent ho està passant malament cal baixar impostos”, i ha indicat que ho farà “com siga en l’Ajuntament de Xàtiva”, del qual és alcalde.

Al seu judici, les institucions “s’han d’estrènyer el cinturó com tots, perquè al final solament som gestors del que el ciutadà paga, i hem de gestionar-ho tan bé com siga possible”.

“El que no podem no ho fem i diem que no, més val la pena dir que no que després endeutar-se, perquè les eleccions es guanyen amb sentit comú”, ha assenyalat Rus.

Comparteix

Icona de pantalla completa