Diari La Veu del País Valencià
‘L’escàndol’ de les empreses del grup familiar Cotino
RedactaVeu / València

El síndic del grup socialista en Les Corts, Antonio Torres, ha assegurat hui que “el PP no pot mantenir com a president en la màxima institució valenciana un senyor la família del qual ha realitzat múltiples i sospitosos negocis amb la Generalitat Valenciana”, al mateix temps que ha destacat que “no es pot confondre allò públic amb allò privat i, en aquest cas, es dóna una mescla evident a favor del privat”.

Així, ha destacat que “hi ha ja massa evidències que posen en dubte l’actuació de les empreses del grup familiar dels Cotino”, per la qual cosa ha demanat al president del parlament valencià que, per a “resoldre dubtes, primer hauria de donar explicacions”, i en segon lloc, “hauria de dimitir com a segona màxima autoritat de la Comunitat Valenciana”.

De la mateixa manera, ha recordat que “fa només uns dies Cotino va tenir l’oportunitat d’explicar clarament, encara que fóra en una sessió a porta tancada, la situació de les empreses de la seua família, que d’una forma o una altra havien participat en totes les activitats del Govern valencià”, mentre ha fet al·lusió a multimilionaris contractes amb les conselleries, amb les empreses públiques, participació en la construcció de les grans obres del País Valencià i en la gestió del major grup de residències, així com en les activitats de Terra Natura, a les quals s’ha de sumar “la participació de la família Cotino en un crèdit amb Bankia”.

Per a Torres, “açò no són casualitats”, però “el senyor Cotino no va voler donar una resposta ni una explicació convincent de la seua possible participació o influència en totes aquestes adjudicacions”. Per açò, ara “ha de donar explicacions contundents, perquè si no ho fa, i pel propi bé de la institució el que hauria de fer és presentar de forma immediata la seua dimissió”.

Marga Sanz (EU): “Cotino no pot representar ni un dia més aquestes Corts”

La síndica d’EUPV en Les Corts i coordinadora de la formació d’esquerres ha assegurat que Juan Cotino, “no pot seguir presidint Les Corts Valencianes. La seua família està implicada en casos gravíssims com són Bárcenas, Gürtel, ara Bankia…i tots aquestos problemes envolten també el senyor Cotino, qui no és aliè a aquesta trama d’interessos particulars. Ha d’eixir de la presidència de Les Corts i donar explicacions públiques, perquè fins ara no ho ha fet, ha estat negant la major i llançant balons fora”.

Esquerra Unida, a més, ja demanà fa setmanes la compareixença del conseller d’Hisenda i del director de l’Institut Valencià de Finances perquè expliquen els préstecs rebuts per les empreses de la família Cotino. “Volem saber amb quin interés es van abonar, quins directius de Bancaixa van autoritzar i signar aquestes operacions i quins han sigut els resultats d’aquestes inversions”, explica Sanz.

A més, Esquerra Unida defensarà demà en la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de Les Corts una petició perquè Juan Cotino comparega públicament i done explicacions sobre la seua relació amb el presumpte finançament il·legal del Partit Popular segons la comptabilitat B presentada al jutge per Luis Bárcenas.

Compromís culpa el PP dels crèdits irregulars a les empreses de la família Cotino

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que les últimes informacions sobre la concessió de crèdits irregulars a empreses de la família Cotino, “demostra com de polititzades han estat les caixes d’estalvi, les que el PP s’ha encarregat d’enfonsar i de fer desaparéixer. La documentació que s’ha lliurat a la Fiscalia deixa en evidència la gravetat de la qüestió, ja que la culpa no és només de qui pot rebre els crèdits, també és dels qui els van autoritzar en el seu moment, que no són altres que gestors nomenats pel PP”.

En eixe sentit, el portaveu de la coalició en el parlament valencià ha exigit que s’investigue “i que se sàpiga tota la veritat, perquè els valencians i valencianes ens hem quedat sense Bancaixa, sense la CAM i sense el Banc de València per la gestió política del PP al capdavant d’aquestes entitats, que feien en el seu moment una labor social molt necessària. Des de Compromís exigim la devolució dels diners, que s’aclarisquen les circumstàncies, que actue la justícia, que s’assumisquen les responsabilitats polítiques, perquè quan un president de les Corts està tan en qüestió i no dóna la cara, no pot continuar al capdavant de la institució”.

Morera ha apuntat que és necessari que el president del parlament done més explicacions perquè, segons el síndic de Compromís, “la compareixença a porta tancada de Cotino, en la comissió de l’Estatut del Diputat, no va servir absolutament de res”.

Comparteix

Icona de pantalla completa