Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià obri via a la cobertura sanitària als sense papers
La Marea / Toni Martínez

Segons la circular enviada als centres de salut, les persones que es registren en aquest programa tindran accés, durant un any, a l’assistència sanitària gratuïta en atenció primària i especialitzada. A més, disposaran d’un metge de capçalera, podran sol·licitar proves diagnòstiques i hauran d’abonar només el 40% del preu dels medicaments en les farmàcies.

Aquesta mesura únicament implica l’atenció al País Valencià i no comporta “el dret a accedir a l’assistència sanitària pública d’una altra comunitat autònoma”.

Per a accedir al sistema, es demana que els sol·licitants porten empadronats, com a mínim un any en la comunitat i que els seus ingressos, per unitat familiar, no superen els 9.500 euros anuals.

Des de la Plataforma ‘Jo Sí, Sanitat Universal’ asseguren que l’Agència Valenciana de Salut “hauria de retornar de forma immediata i sense necessitat de realitzar cap tràmit administratiu la targeta sanitària a totes les persones”. De fet, critiquen que “tal com estan les coses, serà molt difícil que les persones que ja havien quedat excloses tinguen accés ara a la informació sobre aquest programa”. En aquest sentit recorden que el termini per a adherir-se al programa acaba el 30 d’octubre i que “la Conselleria hauria d’informar degudament a totes les persones que podrien beneficiar-s’hi”.

Les persones interessades han de demanar cita amb la treballadora social del centre de salut que els corresponga pel lloc d’empadronament, perquè li puga tramitar un document d’inclusió en el programa. Ells emetran un informe social i clínic, en els casos que siga necessari, després es decidirà la seua inclusió o no en el programa.

Una vegada concedit aquest dret, es lliurarà un document al pacient que ha d’ensenyar juntament amb el seu passaport o document que acredite la seua identitat cada vegada que necessite assistència sanitària.

Així mateix, encara que no es reunisquen els requisits exigits, tal com assenyala la circular “si s’acredita mitjançant l’informe mèdic que presenta alguna de les malalties de declaració obligatòria, infectocontagioses o mentals […] s’iniciaran els tràmits per a ser inclosos en aquest programa mentre persistisca la patologia que va donar origen a la seua inclusió”.

Comparteix

Icona de pantalla completa