Diari La Veu del País Valencià
Els discapacitats creuen que la Generalitat empobreix els més febles
EFE / València

El Comitè ha expressat el seu ‘malestar i profunda indignació’ per la publicació d’aquest decret ‘tan dur’ i han exigit que es “retire o es corregisca” per la repercussió que tindrà en la vida de la persona amb discapacitat i en les seues organitzacions d’ajuda i voluntariat.

Per la seua banda, la Conselleria de Benestar Social ha assegurat que va remetre l’esborrany del projecte de “Decret pel qual s’estableix el règim i les quanties dels preus públics a percebre en l’àmbit dels serveis socials” a divuit entitats, a les quals es va convidar a participar perquè pogueren aportar les al·legacions que consideraren oportunes.

Benestar Social assegura haver treballat per a calcular les aportacions de les persones ateses amb l’objectiu de garantir que aquestes siguen concordes a la capacitat econòmica individual.

No obstant açò, des de CERMI s’ha recriminat que en el preàmbul es ‘confonga implícitament’ a les persones discapacitades amb les de la tercera edat en situació de dependència perquè, al seu judici, no tenen les mateixes necessitats i per tant, “les lleis i els serveis han de tenir açò en compte a l’hora de fixar normes i suports”.



En la seua opinió, hi ha articles que ‘contradiuen’ el Codi Civil Espanyol, com el que diu que el tutor pot tenir obligació de realitzar el copagament del discapacitat.

“El Codi Civil preveu el contrari, que l’exercici de la tutela, que és sempre del voluntariat, puga detraure un percentatge econòmic amb l’autorització del jutge, per a pagar la despesa o manteniment del tutor”, han explicat.

“Qui acceptarà ser tutor d’una persona amb discapacitat, o malalt mental, si a part de la responsabilitat civil ‘in vigilando’ cal afegir una responsabilitat patrimonial del tutor? Vol la Generalitat acabar amb els tutors, o controlar els diners de tots els tutelats i no cuidar d’ells?”, s’han preguntat.

El decret és ‘tan dur’ que aquells amb ingressos que amb prou faenes superen els 500 euros i estan a una residència, se’ls pot cobrar fins al 90%, la qual cosa els deixa uns 130 euros, ha explicat CERMI, qui ha recordat que aquesta norma arriba després d’una rebaixa del 15% en les subvencions a tots els serveis.

CERMI també ha criticat que s’incloga la sanció a la persona amb discapacitat i s’ha preguntat “com es pot expulsar un malalt mental o una persona amb discapacitat, deixant-la desatesa, si un tercer no compleix l’obligació del copagament”.

Els discapacitats han recriminat que “sota el nom de copagament, es posa un tribut encobert per a confiscar tots els ingressos que una persona amb discapacitat pot aportar a famílies en situació d’emergència econòmica i no es permet a la persona discapacitada ser solidària amb aquells que s’han sacrificat per ella”.

Comparteix

Icona de pantalla completa