Diari La Veu del País Valencià
L’austeritat condemna huit milions d’espanyols més a la pobresa
La Marea / Madrid

“Si bé l’increment de la pobresa és un indicador clar que la medicina no està funcionant, sinó més aviat matant el pacient, l’augment dels nivells de desigualtat al nostre país i a la resta d’Europa retardaran durant dècades la recuperació de nivells de vida anteriors a la crisi. Estem assistint a un canvi de model de societat en la qual la bretxa entre rics i pobres podria aconseguir nivells similars als de Suen del Sud o Paraguai”, afirma Jaime Atienza, director del Departament de Campanyes i Ciutadania d’Intermón Oxfam.

Amb les mesures de retallades de prestacions socials i pujades d’impostos que afecten sobretot a les classes baixa i mitjana, es dispara la desigualtat. Així que per a 2025, el 20% de la població més rica tindria uns ingressos 18 vegades majors que el 20% més pobre, calcula l’ONG.

Els ciutadans perceben aquesta tendència. Segons una enquesta de Metroscopia per a Intermon-Oxfam, el 76% dels espanyols considera que amb les actuals mesurades les desigualtats i la pobresa s’incrementaran o es mantindran en els nivells actuals.

L’informe adverteix als dirigents polítics que cal actuar ara ja que, en opinió dels activistes de l’organització, hi ha alternatives a l’austeritat a ultrança. “El panorama sembla catastrofista, però no ho és si es reacciona a temps. Hi ha solucions per a evitar aquest pronòstic, però passen per abandonar les polítiques d’austeritat que s’han implantat a Europa i al nostre país, que no contribueixen al creixement (tal com es va preconitzar) sinó que generen grans dosis de desigualtat i empobreixen els ciutadans”, afirma Atienza.

Entre aquestes alternatives, Intermon-Oxfam apunta programa d’estímul econòmic amb especial recalcament en la creació d’ocupació i més inversió en serveis públics, sobretot en educació i sanitat. Per a finançar aquesta despesa proposa crear “sistemes fiscals justs, que incloguen impostos a l’acumulació de riquesa i una Taxa sobre les Transaccions Financeres”, així com una millor lluita contra l’evasió i el frau fiscal.

Comparteix

Icona de pantalla completa