Diari La Veu del País Valencià
L’acupuntura és beneficiosa per a l’inici espontani del part
EFE / Vila-real

La primera part de l’estudi, titulat ‘Efectivitat de l’Acupuntura en l’Inici Espontani del Part’, ha aconseguit la millor puntuació en la segona edició del Premi Fi de Residència que atorga anualment el Departament de Salut de la Plana.

Les dades obtingudes demostren que la tècnica de l’acupuntura “és beneficiosa per a l’inici espontani del part amb una efectivitat que arriba al 75 per cent”.

La mostra s’ha pres entre les dones embarassades de baix risc que acudeixen al paritori de l’Hospital de Vila-real i que es troben a partir de les 39 setmanes de gestació.

En el procés normal, aquest col·lectiu de dones se sotmet a controls de benestar matern-fetal periòdics fins que aconsegueixen les 41 setmanes de gestació, moment en el qual s’inicia el protocol d’inducció habitual.

Gràcies a la tècnica de l’acupuntura, i segons els primers resultats d’aquest estudi, el part s’inicia de forma espontània abans d’arribar a aquest límit i, per tant, sense necessitat d’utilitzar altres tractaments farmacològics més agressius, com pot ser l’oxitocina.

La tècnica consisteix a inserir fines agulles d’acupuntura en punts concrets que beneficiaran l’inici espontani del treball de part.

Aquests punts es troben localitzats a la zona lumbar, extremitats inferiors i orelles i, cap de les dones incloses en l’estudi ha referit dolor durant la seua inserció.

Amb aquesta tècnica, la dona té 3,5 vegades més probabilitat d’iniciar el part de forma espontània, segons les mateixes fonts.

En la mostra comptabilitzada fins al moment, el grup de dones que es va sotmetre voluntàriament a l’estudi i que va acceptar provar l’acupuntura, sempre sota supervisió mèdica i amb el seu consentiment informat, va iniciar el part de mitjana als 6,1 dies des de l’inici de la tècnica.

En canvi, les dones que no es van sotmetre a l’acupuntura, van iniciar el part als 8 dies de mitjana.

El paritori de l’Hospital Universitari La Plana és un referent en l’atenció del part no medicalitzat i va ser guardonat amb el Premi a la Millor Pràctica Clínica que atorga el ministeri de Sanitat pel seu projecte Atenció al part natural i humanització del part en tots els seus vessants.

Comparteix

Icona de pantalla completa