Jaume Cabré i Xavi Aliaga a La Pobla Llarga

13 abril 2015 01:00h
Jaume Cabré i Xavi Aliaga es donen cita a La Pobla Llarga en l'acte commemoratiu de la proclamació de la II República, convidats per EUPV de la Ribera Alta.  

L'escriptor i guionista català, Jaume Cabré, serà el convidat de luxe en l'acte commemoratiu del 84 aniversari de la proclamació de la II República que EUPV de La Ribera Alta celebrarà dimarts 14 d'Abril a les 19.30, a la Casa de la Cultura de La Pobla Llarga.
Cabré, nascut en 1947, és Llicenciat en Filologia Catalana i combina l'escriptura amb la docència a la Universitat de Lleida. Va iniciar la seua carrera com escriptor als anys 70 i ja en els 80 aconsegueix el reconeixement de públic i crítica amb el seu cicle de Freixes, compost pels títols La teranyina (Ed. Proa, 1984), Fra Junoy o l'agonia dels sons (Edicions 62, 1984) i Luvowski o la desraó, novel·la curta inclosa en El llibre dels preludis (Edicions 62, 1985). L'obra de l'escriptor català desgrana dos grans temes com el poder i la condició humana amb una gran originalitat i ambientada, principalment, en la Catalunya del segle XX. La seua última publicació narrativa, “Jo confesso” (Ed. Proa, 2011) és un compendi de novel·les que reflexiona sobre la idea del mal en la història de la humanitat, i li va valdre al català per a guanyar el seu quart Premi de la Crítica.

La seua última obra és una nova incursió en a l’assaig “Les incerteses” (Ed. Proa. Barcelona 2015), una reflexió sobre el fet creatiu.

Jaume Cabré oferirà als assistents una xerrada literària per a honrar la proclamació de la II República en un acte presentat pel també conegut periodista i escriptor Xavier Aliaga.
 

Nascut a Madrid en 1970, però instal·lat a Xàtiva des de ben jove, Aliaga és un dels escriptors amb més present i futur del País Valencià. La seua mirada crítica ja ha sobrevolat el sistema educatiu i polític en “Si no ho dic, rebente” (Ed. Moll, 2005); ha satiritzat amb la societat valenciana i el seu clero en “Els neons de Sodoma” (Ed. 3i4, 2008); i ha assenyalat les deficiències del periodisme actual en la seua novel·la negra “Dos metres quadrats de sang jove” (Ed. Alrevès, 2014).

EUPV-Ribera Alta reforça amb aquest acte el seu recolzament a la cultura amb la convocatòria de dos grans autors que han triomfat en la literatura catalana i han aconseguit trencar fronteres arribant, en el cas de Cabré, a ser traduït a deu idiomes distints. Aquest acte incideix, a més, en l'aposta de la formació per mantenir actes commemoratius, en honor a la II República espanyola, amb dos termes que van intrínsicament units,  la cultura i els valors republicans.

EUPV la Pobla Llarga


 
next