Un estudi relaciona els problemes de fertilitat amb l'actual situació econòmica

Especialistes de l'hospital Sant Joan d'Alacant constaten un augment de més del 200% en les consultes d'esterilitat i en les inseminacions artificials
26 gener 2013 01:00h
ACN / Alacant
 
"La mitjana d'edat de les pacients ateses en l'actualitat supera els 33 anys i l'edat es un factor limitant a l'hora de tenir fills, especialment en la dona, ja que la qualitat dels ovòcits disminueix. En canvi, l'edat fèrtil l'home es manté durant una mica més de temps", assenyala la responsable d'aquesta consulta, la doctora Maribel Acién.
 
Així mateix, les preocupacions de la vida quotidiana afecten a la capacitat reproductiva, tant en l'home com en la dona. En aquest sentit, la doctora Irene Velasco, assenyala que "la qualitat del semen ha disminuït al llarg dels últims anys a nivell mundial, sobretot als països civilitzats".
 
Velasco afegeix que és degut principalment al ritme i qualitat de vida (una mala alimentació i el sedentarisme influeixen negativament) o el medi ambient, ja que està demostrat que en zones industrialitzades la qualitat del semen és pitjor. Al laboratori d'andrologia de Sant Joan es realitzen anàlisis diagnòstics de semen, anomenats seminogrames o espermiogrames, que mesuren paràmetres com la mobilitat, la concentració i la morfologia dels espermatozoides.
 
Durant 2012 s'han realitzat més de 170 seminogrames, aproximadament 50 més que el 2011 i 117 més que el 2007. També es realitzen capacitacions seminals (tècnica de selecció dels espermatozoides de millor qualitat de la mostra) i preparacions seminals per inseminació intrauterina. La inseminació artificial va associada normalment a un tractament hormonal de la dona, previ a la realització de la mateixa, que dura de mitjana entre 8 i 10 dies, per controlar el moment de l'ovulació. La medicació té l'objectiu de simular un cicle ovàric normal, de manera que el fol·licle que conté l'òvul abast la mida adequada. El control mitjançant ecografia permet als ginecòlegs saber quan serà el millor moment per administrar a la dona una altra hormona que trenque aquest fol·licle i s'allibere l'òvul.
 
La inseminació s'ha de realitzar de manera programada, almenys 24 hores després que s'haja alliberat l'òvul. Per això, s'acobla una xeringa, que conté el semen capacitat de la parella, a un catèter o sonda d'inseminació, introduint-la en l'úter, on es descarrega el contingut de la xeringa. La pacient té llavors d'esperar uns 15 dies per fer un test d'embaràs i saber si la tècnica ha donat resultat.

next