Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià, a la cua en l’aplicació del sistema d’autonomia i atenció a la dependència
EFE / València / Madrid

Aquesta entitat alerta que l’atenció que presten les comunitats autònomes a les persones dependents no podrà mantenir-se a causa de les retallades en el SAAD. L’observatori analitza els últims sis mesos d’aplicació de la llei i qualifica ʺd’especialment preocupants aspectes com el finançament insuficient del sistema, territorialment injust, el sobredimensionament de la prestació a cuidadors familiars i els llimbs de la dependènciaʺ.

Quant a la valoració de les comunitats autònomes, tres en destaquen ʹde manera notableʹ quant al desenvolupament del SAAD i és Castella i Lleó, una vegada més, la que amb una puntuació de 9,2 se situa la primera de la llista, seguida del País Basc, amb 7,5 i d’Andalusia, amb un 7,1. La meitat de les autonomies suspén i baixa la puntuació respecte a dictàmens anteriors i són el País Valencià (0,8), Canàries (2,1), Ceuta i Melilla (2,1) i Balears (2,5) les que s’entossudeixen en no aplicar les prestacions i serveis que la llei contempla.

“Les comunitats autònomes, des de la deslleialtat institucional que està fent el Govern amb les retallades en dependència, no poden mantenir l’atenció a la dependència que actualment estan donant”, ha sostingut el president de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, José Manuel Ramírez. També assenyala que l’Estat ha passat de cobrir el 39,2% de les factures dels serveis en 2009 al 21,4% en 2012, i, que en 2013 baixarà d’aquest percentatge per la retallada de 200 milions d’euros que durà a terme l’Executiu en el SAAD.

Segons les seues dades, 770.949 persones figuraven com a beneficiàries del Sistema, però encara queden 230.203 que tenien reconegut el dret a rebre les ajudes i no les han rebut (el 23% del total). Per a l’Observatori, aquesta xifra si bé representa un descens respecte a períodes anteriors, suposa “un miratge estadístic” per les baixes resultants de la modificació del calendari de la llei, que retarda el dret de ser atesos als dependents moderats fins a 2015, a més de les defuncions que durant l’espera s’han produït.

Quant al termini mitjà des que el dependent lliura la sol·licitud d’ajudes de la llei fins que rep el servei se situa entorn dels 15 mesos (tres per a la valoració i dotze per a l’accés al servei). L’Observatori aclareix que hi ha expedients que poden superar eixos terminis, per la qual cosa no és estrany que es produïsquen defuncions en eixe període.

A més, 101.000 persones estan pendents de ser valorades i entrar en el sistema. L’Observatori recorda que el Consell Territorial va acordar en el seu moment que l’espera s’escurçara als sis mesos, que seria el límit legalment admissible, però resulta evident que els terminis s’incompleixen en molts expedients.

També subratlla l’informe que en els últims mesos s’ha produït una revisió brutal i s’han adjudicat graus per sota a persones dependents, que el seu moment presentaven graus superiors. Ramírez insisteix en el potencial del sistema de dependència com a generador d’ocupació ja que per cada milió d’euros que s’inverteix es generen al voltant de 30 llocs de treball.

Comparteix

Icona de pantalla completa