Diari La Veu del País Valencià
Les Corts debatran la creació d’una nova comissió d’investigació sobre el metro
EFE / València

El ple de les Corts Valencianes debatrà aquesta setmana les peticions de l’oposició perquè es creen noves comissions d’investigació, sobre qüestions com l’accident de metro, la visita del Papa a València, les donacions al PP o la compra de Valmor Sports.

El segon ple ordinari d’aquest període de sessions, en el qual no hi haurà sessió de control al president de la Generalitat ni als consellers, debatrà la petició dels tres grups de l’oposició perquè es cree una comissió d’investigació sobre l’accident de Metrovalencia de 2006 per a investigar les noves dades conegudes.

A més, Esquerra Unida defensarà que s’investigue la gestió dels fons públics de la Generalitat invertits en la visita del Papa Benet XVI a València en 2006 per la cinquena Trobada de les famílies.

Compromís ha demanat que s’aclarisquen “possible tractes de favor” de la Generalitat i Bancaixa des de 2003 a empreses o grups empresarials administrats per familiars del president de Les Corts, Juan Cotino, la qual cosa es debatrà al costat de la petició d’EU d’investigar adjudicacions de la Generalitat a empreses que figuren com a donants del PP en la comptabilitat de Luis Bárcenas.

Una altra proposta de comissió d’investigació es refereix als 7’2 milions d’euros que la Generalitat ha gastat en la Fundació Aigua i Progrés, mentre que l’oposició defensarà també que s’aclarisca el procés de privatització del servei de ressonàncies magnètiques, que ha suposat una despesa de 767 milions d’euros entre l’any 2000 i 2018.

Situació actual de les empreses públiques

A més, demanaran que s’investigue la situació actual de les empreses públiques o societats participades per la Generalitat; la destinació dels fons per a despeses de caixa fixa que utilitzen càrrecs de la Generalitat; i els mecanismes de seguretat instal·lats en les línies de FGV des de l’any 2005.

La sessió plenària conclourà el dijous amb el debat de la proposta de creació d’una comissió de recerca sobre la compra per part de la Generalitat de l’empresa Valmor Sports SL, organitzadora del gran premi de Fórmula 1 a València.

El ple començarà el dimecres amb el debat d’una proposició de llei de Compromís que demana canviar la llei de renda garantida de ciutadania per a evitar els retards en la tramitació i el pagament d’eixes ajudes.

El Consell ha mostrat el seu criteri en contra de la proposta, ja que està tramitant la reforma del decret que desenvolupe la llei per a “agilitar i dotar de major efectivitat a l’accés dels ciutadans a aquest dret”.

Comparteix

Icona de pantalla completa