Diari La Veu del País Valencià
Castor torna a avisar amb un altre terratrèmol de 4,2 graus
ACN / RedactaVeu / Baix Maestrat
El sisme, que d’acord amb l’Institut Geològic de Catalunya no ha causat danys, s’ha produït a les 5.30 h de la matinada i ha estat percebut per la població de les Terres de l’Ebre, segons ha informat Protecció Civil.

Just dues hores abans, ha tingut lloc un altre sisme, també en la mateixa zona, de 2,9 graus en l’escala de Richter. En aquest cas, però, no ha estat percebut per la població.

Durant la matinada anterior, de diumenge a dilluns, també es van registrar terratrèmols, de fins a 3,9 graus de magnitud en l’escala de Richter. Va ser a les 4.21 h i també va ser percebut per la població. Poques hores abans, entre les 23.15 h i les 0.15 h, els sismògrafs van detectar dos moviments de 3,4 graus i 3,6 graus, respectivament.

Precisament, aquest dilluns a la nit més de 300 persones es van concentrar davant l’Ajuntament de Vinaròs (Baix Maestrat) per mostrar el seu rebuig al projecte de gas submarí Castor arran dels terratrèmols que han afectat la zona durant els últims dies. Fins ahir, el sisme més intens havia estat el registrat la matinada de diumenge, de 3,9 graus en l’escala de Richter.

La protesta, convocada en les xarxes socials i en la qual van participar també representants de l’Ajuntament d’Alcanar (Montsià) i de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, va servir per començar a organitzar els veïns, que exigeixen més informació i l’aturada total del projecte.

Concentració de protesta d’anit a Vinaròs. Foto: ACN: Jordi Marsal
Compromís acusa al Consell d’actuar amb lentitud i sense contundència en el cas dels terratrèmols a Vinaròs

El diputat de Compromís per Castelló, Josep Maria Pañella, ha criticat la lentitud en la reacció del Consell amb els terratrèmols que afecten el Baix Maestrat i que, tot apunta, han estat provocats arran la posada en marxa del magatzem de gas anomenat “Projecte Castor”, enfront de la costa de Vinaròs. Pañella ha registrat una pregunta parlamentària per saber les mesures preses per la Generalitat per fer un balanç de l’impacte ambiental i també la seguretat de les persones després dels moviments sísmics registrats en la zona.

També, Pañella ha recordat a tots els grups municipals de Vinaròs, com els de les Corts que en el seu dia estaven d’acord amb el projecte, “que demanar responsabilitats ara també els inclou a ells, responsables polítics que votaren favorablement a un projecte al qual nosaltres sempre ens hem oposat perquè hem cregut que era molt perillós, cosa que es confirma amb els terratrèmols dels darrers dies”.

Cal recordar que en l’any 2008, el diputat de Compromís per Castelló, Josep Maria Pañella, va presentar una proposició no de llei en el parlament valencià perquè es reconsiderara la ubicació del magatzem de gas, la qual cosa va ser rebutjada pels vots del PP. Fa cinc anys, Pañella, ja va dir les conseqüències que tindria el projecte Castor, “afectant a l’agricultura, la ramaderia, la pesca i interferirà en l’orientació turística”. Al mateix temps, Pañella per aquell temps també va encoratjar a l’equip de govern de Vinaròs, “a apostar per altre tipus d’indústria que no perjudique a uns altres sectors productius del municipi”.

EU acusa al Consell i al ministeri de “gravíssima irresponsabilitat” pels sismes a Vinaròs

La diputada autonòmica d’EUPV, Marina Albiol, ha exigit al Consell i al Govern central que actuen “de manera immediata, en primer lloc per assegurar una correcta resposta si es continuen produint sismes que poden afectar a les poblacions costaneres, i en segon lloc, per a que l’empresa Castor pague per tot el dany que s’està produint a l’ecosistema marí i que cesse de manera definitiva la seua activitat, perquè els beneficis de quatre no poden estar per sobre la seguretat de les persones i del medi natural”, ha subratllat.

Albiol ha assegurat que s’ha demostrat que els estudis previs que es realitzaren sobre el magatzem de gas, “han fallat estrepitosament. L’empresa començà l’activitat amb el beneplàcit del ministeri, sense contemplar que els sismes ja d’aquesta magnitud, podien produir-se. És molt preocupant el que està ocorrent i per descomptat exigen que l’activitat no es reprenga en cap cas i es garantisca la seguretat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa