Diari La Veu del País Valencià
El PP rebutja millorar la renda garantida per a persones en risc d’exclusió
EFE / València

La iniciativa, defensada per la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, proposava que aquesta renda supose el 75% de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (Iprem), que les sol·licituds es resolguen en 3 mesos i que la renda siga periòdica i s’atorgue des del moment de la sol·licitud.

Oltra ha acusat el PP de minimitzar l’impacte d’una crisi que està deixant “molta gent en la cuneta”, i de dificultar “cada vegada més l’accés” a aquesta renda a persones que, segons ha advertit, no estan en risc d’exclusió social, sinó que “ja estan excloses”.

Ha afirmat que el dret de les persones ha d’estar per davant de les qüestions econòmiques, i ha desitjat que aquest debat servisca als populars per a reflexionar “sobre el món que els envolta i les persones amb les quals conviuen”.

“Passegen pels carrers sense escorta i veuran com les persones majors que demanen en el carrer cada vegada més s’assemblen a les nostres mares”, els ha convidat Oltra, qui també ha denunciat les retallades en les pensions fetes pel Govern.

Ricardo Martínez (PP) ha replicat que no li agrada el decret de pensions, però ha qualificat la reforma de “responsable” i necessària perquè “els que ara tenen 40 anys puguen cobrar una pensió en el futur”, i ha recordat que no va ser el PP el que va congelar aquestes prestacions.

Ha dit que li encantaria votar a favor de la iniciativa, però ha considerat que per sobre de les ideologies està “el sentit de la responsabilitat”, i la modificació plantejada és “insostenible econòmicament” perquè, segons els seus càlculs, requeriria un pressupost “no inferior als 250 milions anuals”.


Oltra ha replicat que diners hi ha, però el Govern valencià “prefereix gastar-los en una altra cosa”, com els 300.000 euros gastats en un partit de bàsquet, i ha denunciat que el PP no tramita la modificació de la llei per a evitar debatre aquestes qüestions en Les Corts.

El PSPV i EU han votat a favor de la proposta de Compromís i han acusat el PP de prendre’s aquest assumpte com “una enganyifa” per estar acostumat a repartir “milers d’euros en sobresous”, segons el socialista José Manuel Sánchez, i de “passar-se pel folre” aquestes qüestions perquè necessiten “els pobres per a seguir sent rics”, segons la diputada d’EU Esther López.

Comparteix

Icona de pantalla completa