Diari La Veu del País Valencià
Els terratrèmols de Castor són “un joc de nines en comparació del ‘fracking”
RedactaVeu / Castelló

Des de que van començar els treballs d’injecció de gas al dipòsit submarí de gas a Vinaròs, són més de 200 terratrèmols els que s’han enregistrant, arribant algun d’ells a magnituds que comencen a ser preocupants. I és que la relació existent entre la formació geològica on es troba el dipòsit de gas Castor, és gairebé la mateixa que la resta del Maestrat: una falla.

L’empresa promotora del projecte Castor, Escal UGS a través del Seu president el Sr. Recadero del Pozo va confirmar la passada setmana que la relació entre la injecció de gas i els terratrèmols era evident i assumia l’autoria de molts d’aquests moviments sísmics.

Si en només una instal·lació, una única plataforma, i amb la injecció a 241 atmosferes ja tenim aquests efectes tan alarmants, que han obligat a aturar tots els treballs d’injecció per un risc i perill evident cap a la població i els béns immobles, “el que podria passar si s’autoritza el fracking seria la fi de la vida a la zona tal i com la coneixem”, han manifestat des la Plataforma Anti-Fracking Comarques de Castelló.

“Pot semblar d’un alarmisme exagerat, però cal recordar que les pressions amb les quals treballa el fracking poden arribar al triple que el Castor, i que no només es tracta d’una plataforma, sinó que han demanat permís per a 195.000 hectàrees”, han explicat mitjançant un comunicat.

La detonació d’explosius al subsòl i la posterior injecció de l’equivalent a unes 10 piscines olímpiques d’aigua, arena i més de 250 tones de contaminants en cada pou a unes pressions que podrien arribar a les 700 atmosferes, “obliga a pensar que Castor és un joc de nines en comparació del fracking”.

Només en la fase d’investigació, Montero Energy vol obrir un mínim de 3 pous amb fracking, “per la qual cosa el perill i risc dels terratrèmols que fins ara era considerat un factor quasi a no tenir en compte per part de les Administracions Públiques, les darreres setmanes està agafant tal magnitud que, només per aquesta ja demostrada relació entre la injecció al subsòl i els terratrèmols, es fa necessari i obligatori rebutjar qualsevol treball al subsòl que implique treballar en grans pressions”.

EUPV: “El Govern valencià hauria d’iniciar accions legals contra l’empresa”

Per la seua banda, la diputada d’EUPV en Les Corts, Marina Albiol ha demanat al Govern d’Alberto Fabra “més contundència i que defense, davant del Govern central i davant de l’empresa, els interessos dels ciutadans i ciutadanes del País Valencià, en concret del nord del País Valencià. I que defense el nostre territori”.

El Govern valencià “hauria d’iniciar accions legals contra l’empresa i no mantindre aquesta postura tímida que sembla que està defensant els interessos de l’empresa de Florentino Pérez”, ha assegurat Albiol.

Izquierda Unida, a través dels seus representants parlamentaris en el Congrés i en el Senat, reclama la “paralització immediata” de l’activitat del ‘Projecte Castor’ i ha registrat ja la sol·licitud de compareixença urgent del ministre d’Indústria, José Manuel Soria, perquè done explicacions sobre el sisme rècord de magnitud 4,2 i els centenars de petits tremolors que s’han succeït al Delta de l’Ebre després d’iniciar-se l’activitat d’injecció de gas en el subsòl.

D’igual forma, “la nostra formació política demana als governs autonòmics de Catalunya i País Valencià que actuen immediatament i adopten les decisions que tenen en l’àmbit de les seues competències per a garantir la seguretat de la població de les zones afectades, així com que les activitats tècniques que es realitzen es porten a terme respectant totes les condicions de seguretat necessàries”, assenyala el responsable federal de Polítiques Energètiques d’Esquerra Unida i coordinador general d’IU Aragó, Adolfo Barrena.

Comparteix

Icona de pantalla completa