Diari La Veu del País Valencià
Amb els ulls tapats davant la ‘ceguesa’ de la justícia
RedactaVeu / València

Una nova concentració, la que fa 84 i amb el mateix desig del primer dia: que hi hagen respostes, que per fi algú assumisca la responsabilitat d’aquell tràgic accident del 3 de juliol de 2006 on moriren 43 persones i altres 47 resultaren ferides.

Un nou dia 3 en què la societat valenciana ha estat al costat de l’Associació de Víctimes (AVM3J) demanant justicia després que, “en un insult a la dignitat”, la jutgessa del 21 haja tornat a rebutjar la reobertura d’una investigació sobre l’accident. Per a mostrar la seua indignació, l’AVM3J i tota la plaça han guardat els cinc minuts de silenci en record de les víctimes amb els ulls tapats “davant la ceguesa de la justícia”.

En el manifest que ha sigut llegit a la plaça de la Mare de Déu, l’entitat ha carregat contra la titular del Jutjat d’Instrucció número 21 de València, Nieves Molina, qui el passat 17 de setembre va desestimar la petició de la Fiscalia de reobrir el cas per entendre que incompleix els requisits legals.

Aquesta jutgessa ja va arxivar la causa al febrer de 2008 per entendre que la responsabilitat penal havia quedat extingida amb la defunció del conductor del comboi accidentat, decisió que va ser ratificada dos mesos després per l’Audiència Provincial.

L’associació de víctimes assenyala que una nova prova pericial “determinaria si l’estat de la unitat sinistrada va poder ser un factor a tenir en compte en les causes que van produir l’accident, i serviria per a determinar quines persones pertanyents a Metrovalencia van haver d’adoptar les mesures necessàries per a garantir que la unitat sinistrada circulara amb plenes garanties de seguretat”.

“Però Nieves Molina, aferrant-se al paper del perit i sense practicar una sola diligència, insisteix a defensar que l’accident va ser a conseqüència de l’excés de velocitat, i que allò fet, ben fet està”, critica l’entitat, qui posa un exemple d’allò que entén que hauria de ser l’actitud correcta: “L’actuació del jutge instructor de l’accident de Santiago la deixa en dubte”.

“El manteniment d’una feroç negativa a la instrucció no afavoreix ningú, ni a la justícia ni als destinataris de la funció jurisdiccional”, afegeix l’Associació, que considera que “tot el que s’ha desvetllat amb el pas del temps -les noves declaracions del perit o l’adreçament de la Comissió Parlamentària- fa que fluïsca de manera natural la convicció que la negativa judicial a la investigació sobre l’accident no és una solució justa”.

>

Más de 7 años de lucha de las víctimas del metro

Comparteix

Icona de pantalla completa