Diari La Veu del País Valencià
L’exposició ‘El valencianisme republicà (1837-1937)’ arriba al Maestrat
RedactaVeu / Benicarló

‘El valencianisme republicà (1837-1937)’ és una documentadíssima mostra de la Fundació Josep Irla de Barcelona que està formada per una vintena de panells i un catàleg. En bona part d’ells hi apareix com a figura destacada Carles Salvador, tant al llarg de la seua residència de 18 anys a Benassal (1916-1934) com després. Des del proper 11 d’octubre i fins a l’11 de novembre es pot visitar a Benicarló i, després, el mes de desembre, serà a Vinaròs, i està previst el seu pas també per Albocàsser i la Fundació Carles Salvador de Benassal.

La mostra està dirigida per Josep Valls, i entre altres hi col·laborem Vicent Pitarch, Elena Sánchez Almela i Pere-Enric Barreda (Universitat de Barcelona – Fundació Carles Salvador).

Segons explica la presentació, “el valencianisme republicà és producte del conjunt d’idees, llibres, publicacions, entitats, iniciatives, fets i personatges que des de mitjans del segle XIX reivindiquen els trets nacionals del poble valencià i la seua vinculació amb la resta de terres de llengua catalana, i van lligant progressivament el seu futur en llibertat a un projecte democràtic de renovació cultural, cívica i política d’arrels republicanes”.

“La història del valencianisme republicà és la crònica del lent despertar d’un poble silenciat, de la lluita per la recuperació lingüística, cultural i nacional del País Valencià. D’una lluita conduïda a través de l’acció cultural, cívica i política”.

Aquesta exposició itinerant ret homenatge a totes les generacions de valencianistes que han protagonitzat aquesta lluita.

Comparteix

Icona de pantalla completa