Diari La Veu del País Valencià
La Mancomunitat de la Ribera Alta aprova una moció per la defensa mediambiental del Xúquer
RedactaVeu / Antella

La Junta de Govern de la Mancomunitat de la Ribera Alta ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics amb representació, la moció presentada per l’alcalde de l’Ajuntament d’Antella, Gustavo Montagudo, per la defensa mediambiental del riu Xúquer.

L’acord institucional, entre d’altres, exigeix que la Mancomunitat “forme part com a ens mancomunat en la presa de decisions que afecten el riu Xúquer”. Es remetrà al Ministeri de Medi Ambient, Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Sèquia Reial del Xúquer i Unió Sindical d’Usuaris del Xúquer. També s’enviarà a tots els ajuntaments de les comarques de la Ribera Alta i Baixa perquè formulen aquesta i altres peticions davant d’aquests organismes.

La moció defensada pel portaveu del grup mixt i alcalde independent de l’Ajuntament d’Antella -governat per GDA en coalició amb PSPV- i que ha fet seua la Mancomunitat de la Ribera Alta, va comptar amb els vots favorables de tots els partits amb representació, inclòs el Partit Popular -un cop es va modificar, a instàncies del grup popular, el primer dels nou punts que fa referència al compliment dels fins del transvasament Xúquer-Vinalopó.

L’alcalde d’Antella, Gustavo Montagudo (GDA), ha expressat la seua satisfacció i ha valorat “molt positivament” l’acord assolit. “Ja és hora de què els municipis de la comarca de la Ribera tinguem veu i se’ns tinga en compte a l’hora d’adoptar decisions sobre una cosa tan nostra com és el Xúquer”, ha indicat Montagudo, que es mostra fermament defensor de l’establiment d’un cànon mediambiental per al riu Xúquer com una de les mesures necessàries per aconseguir la seua recuperació.

“Ha sigut la primera vegada que es portava a la Mancomunitat una moció d’aquest tipus, de fort caràcter mediambiental, i no volíem que quedara en simples paraules boniques”, ha indicat l’alcalde d’Antella, molt satisfet, després d’aconseguir que la moció no només es sotmetés a votació sinó que aconseguira el suport unànime de tots els grups.

A la reunió van estar presents, entre d’altres, els alcaldes i representants municipals d’Alzira, Carcaixent, l’Alcúdia, Tous, Algemesí, Benifaió, Benimodo, Antella, Almussafes, Sumacàrcer, Gavarda, Cotes, Guadassuar, Alcàntera de Xúquer, Beneixida, Benimuslem , Càrcer, Sellent, Castelló de la Ribera, Llombai, Catadau i Rafelguaraf.

Entre les peticions que es formulen en l’acord, figuren la immediata posada en marxa del Pla de Recuperació del Xúquer aprovat el 2008, l’adopció de mesures encaminades a millorar la qualitat de les aigües del Xúquer i els seus afluents; i el desbloqueig de l’elaboració del nou Pla de Conca del Xúquer d’acord amb els principis i exigències de la Directiva Marc de l’Aigua. També es demana que es pose fi a la sobreexplotació dels aqüífers del Xúquer i s’establisquen cabals ecològics per al riu i els seus afluents, així com el proveïment dels pobles de la Ribera amb aigua de millor qualitat.

En relació al punt modificat finalment, en què es demanava que es compliren els fins oficialment declarats del transvasament Xúquer-Vinalopó per destinar l’aigua a usos exclusivament ambientals i agrícoles “i no per l’especulació” es va eliminar, a petició del PP, aquesta última acotació, com també la concreció “des de l’assut de la Marquesa” que apareixia en el text inicial, “per tal de no ferir sensibilitats”, segons ha explicat Montagudo.

Per últim, en el text aprovat també es demana l’obertura d’un ampli debat social sobre el futur del riu Xúquer per poder construir una política de l’aigua “per al nostre territori més democràtica, transparent i ajustada als principis” de la Directiva Marc de l’Aigua.

Comparteix

Icona de pantalla completa