Diari La Veu del País Valencià
‘Mésdemil’ celebra cinc anys ajudant a donar el primer pas en la música
ACN / Benissanó

Nascut a partir de la pròpia experiència personal de l’integrant del grup Rapsodes, Andreu Laguarda (so i producció a ‘Mésdemil’), aquest segell independent ha editat 70 referències musicals i 150.000 discos compactes fabricats a través d’una fàbrica pròpia.

“Varem néixer ara ja fa cinc anys, jo havia estat en alguns grups joves que havíem intentat treure disc, vaig veure que no hi havia cap segell que ens ajudés, ni cap empresa ni eines, era difícil treure informació, vaig pensar que com era possible que no hi hagués ningú que ho fes i vaig pensar de fer-ho jo mateix”, explica Andreu Laguarda en aquesta entrevista.

Així, el primer disc de Rapsodes Contes perversos va iniciar el camí de ‘Mésdemil’ fins arribar al darrer que tenen previst d’editar, el tercer disc del cantautor valencià Andreu Valor, Malgrat la pluja, que ha reunit els diners suficients per a ser editat gràcies al micromecenatge.

El micromecenatge és part important del treball de Mésdemil, segons explica Andreu Laguarda. El productor assenyala que a banda de ser un camí per aconseguir finançament per a projectes interessants també serveix per polsar l’opinió, repercussió i l’interés que suscita un projecte concret.

El segell s’ocupa d’ajudar els grups en tot “des de zero”. Segons explica la responsable de comunicació, Carme Laguarda, Mésdemil s’encarrega de la gravació i la fabricació del disc, la promoció als mitjans i xarxes socials, la distribució digital i comercial, les llicències, videoclips i pàgines web, “tot el que un grup necessita si vol treure un disc al mercat”.

Imatge del concert del grup Pepet i Marieta, aquest dissabte a Benissanó amb motiu del cinquè aniversari del segell Mésdemil.

La història del segell coincideix amb els anys de l’eclosió de la producció de discos en valencià, frenada darrerament a causa de la crisi econòmica i amb l’augment de l’IVA cultural, tal com reconeixen des de Mésdemil. El responsable del disseny, imatge, web i videoclips, Tubal Perales, admet que la trajectòria del segell ha contribuït a què molts grups “donen el primer pas, perquè senten un suport i tenen l’empenta que els cal per començar”.

Perales afegeix que en l’actualitat molts grups al País Valencià ja veuen amb naturalitat el fet de cantar en llengua pròpia i que molts d’altres fins i tot han passat de cantar en castellà o anglès a fer-ho en valencià. Amb tot, Mésdemil no només edita música en valencià i del País Valencià, sinó que també treballa amb grups que de la resta de territoris de parla catalana o que s’expressen en altres llengües, i no està especialitzat en cap estil o gènere en concret.

“Tothom té dret a començar i fer un primer projecte, el que demanem és un mínim de qualitat i a partir d’ací el grup treballarà i farà un, dos o tres discos, com Andreu Valor que traurà el seu tercer disc amb nosaltres i si ho fa amb Mésdemil és bona senyal”, manifesta la responsable de comunicació, Carme Laguarda. El productor del segell, Andreu Laguarda, afegeix al respecte que “l’únic requisit és que ens agrade a nosaltres, que tinga bona qualitat tècnica i coses a dir”.

Comparteix

Icona de pantalla completa