Diari La Veu del País Valencià
El rebuig a Castor trau al carrer 6.000 persones de banda i banda del Sénia
ACN / Alcanar

Finalment s’han superat les expectatives que la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia (PDTS) havia abocat en la protesta d’aquest diumenge. “Si som més de 4.000 serà una meravella!”, deia abans de començar la mobilització un dels portaveus, Joan Ferrando. Finalment, segons els organitzadors, han estat unes 6.000 persones les que han volgut fer sentir la seua veu contra el projecte Castor, el “probable” causant, com ja ha reconegut l’empresa que el gestiona, de la crisi sísmica que es viu aquests dies a les Terres de l’Ebre i a la comarca del Baix Maestrat.

Justament l’últim terratrèmol, registrat a les 12.15 h i de 2,2 graus de magnitud, ha coincidit amb l’inici de la protesta. La mobilització ha recorregut el passeig marítim de les Cases d’Alcanar des de la platja dels Estanyets fins al port. Allí s’ha llegit el manifest en el qual s’ha exigit “el tancament definitiu i el desmantellament final” de les instal·lacions de Castor i s’ha instat a l’empresa Escal UGS a aportar les dades que siguen necessàries per poder buscar una solució a l’activitat sísmica o evitar l’augment de la intensitat dels terratrèmols.

La plataforma s’ha mostrat convençuda que la fiscalia de Castelló, que ha obert diligències penals contra el projecte, “descobrirà les irregularitats” que hagen pogut fer els responsables de Castor. També han apuntat que aquesta instal·lació industrial ha estat un “pelotazo” i que s’hi ha gastat molts diners, “que ara no serveixen per a res i que fan falta per a pagar la sanitat, l’educació o les pensions”.

Suports a banda i banda del Sénia

El gairebé mig miler de sismes també ha aconseguit que les veus crítiques contra Castor hagen traspassat la frontera del riu Sénia cap al País Valencià, una de les causes per les quals s’ha aconseguit una de les protestes més multitudinàries que s’han fet contra la planta de gas.

“Hui ha eixit fins i tot la majoria silenciosa”, ha ironitzat Josep Maria Martínez, veí d’Alcanar. “Estic content i orgullós del meu poble”, ha assegurat. “La clau està que abans quan anàvem a les administracions ens amagaven el cap davall de l’ala i no ens feien cas. Aquesta vegada la gent, les administracions i l’empresa miren cap a les Terres del Sénia. Malauradament, però hi miren”, ha apuntat la portaveu de la PDTS, Cristina Reverter.

Els participants de la mobilització tenien clara la seua reivindicació. “Que tanquen definitivament o que pensen alguna cosa però fora d’ací o d’una altra manera perquè ací ja s’han vist els resultats. Això ja està mogut i cap enrere no podem ara i cap avant menys”, ha apuntat Rosa Maria Vila, d’Alcanar. També s’han sumat a la manifestació moltes persones de fora del territori. El mallorquí Miquel Vilanova ha valorat com “una vergonya” la política energètica que s’ha aplicat a les Terres de l’Ebre. “Sempre és el sud el que pateix i això no pot ser”, ha lamentat.

La disputa pels informes de Shell

En la manifestació també s’ha tornat a constatar la disputa entre la PDTS i Escal UGS sobre els informes de Shell, l’antiga petrolera que va explotar el dipòsit submarí als anys 80. Mentre des de l’agrupació opositora a Castor es mostren informes de Shell que desaconsellaven l’explotació del pou d’Amposta en un futur, l’empresa defensa que té en disposició un informe de la mateixa petrolera on s’aconsellava transformar-lo en un magatzem de gas.

Un dels portaveus de la PDTS, Evelio Montfort, ha retret al president d’Escal UGS, Recaredo del Potro, que desacredite els documents que té l’entitat. “Aquests informes fa sis anys que els estem dient i ara ens demana que demostrem que aquests informes són veritat?

“És ell qui ha de demostrar els informes que té, ha dit Montfort. “Nosaltres no hem canviat la manera de parlar. Fa sis anys dèiem que aquella coseta – en referència a la plataforma marina- faria això i que dèiem que està cremant sofre i tira pluja àcida”, ha afegit.

La PDTS també ha criticat que es reconega que la falla que s’ha mogut i que està causant l’activitat sísmica no estava localitzada malgrat els informes sismològics que l’empresa gestora de Castor havia fet abans de la concessió. “Les falles no són com els bolets, fa mil anys que estan, hauria d’haver estar controlada, no poden dir que no l’havien vista”, ha lamentat Montfort.

El calendari de treball

Ara la PDTS empren un període de treball, en què s’ha convidat a participat i col·laborar a tota la societat civil, per preparar les denúncies i peticions que es faran a la justícia espanyola i a Europa i que ja van acordar en l’assemblea de divendres.

Dimarts, a les 19.30 hores, es farà una reunió als Serveis Agraris d’Alcanar per establir els diferents grups de treball. També donaran suport a la ‘Muralla Humana’ que s’ha convocat dimecres al passeig marítim de Vinaròs. Dijous les agrupacions Arran i Jóvens de l’Ebre han convocat una concentració, a les 19.30 hores, a Barcelona a les portes de les delegació del Govern espanyol.

De cara al cap de setmana s’han organitzat diverses sessions informatives on s’han convidat tècnics especialitzats que puguen resoldre tots els dubtes que tinga la ciutadania. Se’n farà una divendres a la Sénia (20 hores) i dues dissabte a Vinaròs (19 hores) i a Ulldecona (20 hores).

Comparteix

Icona de pantalla completa