La Flama de la Llengua arriba a l’Alcúdia i presideix els Premis Jaume I

Acció Ecologista Agró, Joan Puchalt i Sanchis, Obrint Pas, l’IES Arabista Ribera de Carcaixent i el comerç ‘Bressol’ foren el guardonats en aquesta 18a edició
7 octubre 2013 01:00h
RedactaVeu / l’Alcúdia

El Bloc de Progrés Jaume I de l’Alcúdia, va crear ja fa 18 anys els Premis Jaume I per homenatjar persones, entitats i empreses del País Valencià, distingits per la seua reivindicació activa de l’ús del valencià com a única llengua pròpia del nostre poble.

La Flama de la Llengua va arribar divendres a les 20:30 hores de la nit al Parc de la Sénia i va ser portada en cercavila fins a la plaça del Tirant lo Blanc, on va ser rebuda per l’alcalde de l’Alcúdia, Robert Martínez. En el passacarrer col·laboraren, a més de l’associació cultural organitzadora, el Grup de Dansa, el Bolero de l’Alcúdia, els Cabuts, els Negrets, els Tornejants, els Dimonis Enroscats i la Colla la Rosca de Tabal i Dolçaina. Un cop a la plaça, tots els grups feren la seua darrera actuació i l’alcalde va passar la Flama als negrets, perquè la pujaren al més alt de la torre mentre sonava la Muixeranga.

A les 22.15 hores, tingué lloc l'inici de l’acte de lliurament dels Premis dins d’un sopar reivindicatiu i d’homenatge als premiats. En aquesta ocasió, el Premi ‘Joan Fuster’ va ser atorgat a Acció Ecologista Agró per la defensa aferrissada del territori. El guardó ‘Tio Canya’ va ser lliurat a Joan Puchalt i Sanchis, per la seua defensa entusiasta i persistent del valencià en tots els àmbits de la seua quotidianitat.

El premi ‘Ovidi Montllor’ va recaure, en aquesta 18a edició, en els component del grup Obrint Pas, per constituir un grup de referència per a la joventut dels Països Catalans i de molts altres territoris amb cultura minoritzada. El premi va ser arreplegat per la periodista Amàlia Garrigós, ja que el grup tenia una actuació eixa mateixa nit.
 

El ‘Carles Salvador’ es va lliurar a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent, pioner en impartir l’ensenyament en valencià des de l’ any 1996.

Finalment, el Premi ‘Vicent Andrés Estellés’ va ser atorgat a ‘Bressol’ per consolidar un concepte innovador i funcional de comerç de decoració i interiorisme sempre en valencià com a llengua de comunicació.

La presentació de l’acte va córrer a càrrec de Joanvi Cubedo i Capella, fundador del grup de teatre independent L’Entaulat i primer director de la Sala Escalante de València.

next