Diari La Veu del País Valencià
Soundcool, un projecte que uneix suports mòbils amb l’educació
RedactaVeu / Carcaixent

Soundcool és un projecte d’investigació dut a terme per la Universitat Politècnica de València, en col·laboració amb l’IES Arabista Ribera de Carcaixent, coordinat per l’investigador i professor associat de la UV Adolf Murillo, professor de música en comissió de serveis, per dur a terme el projecte a l’institut de Carcaixent.

Demà dijous, a les 11.30 hores es presentarà a l’institut de Carcaixent en un acte que comptarà amb la presència del grup d’investigadors que han treballat al projecte.

L’objectiu del projecte és potenciar la creació col·laborativa a les aules de secundària, tot afavorint processos més creatius, mitjançant la utilització de suports mòbils, fent-los funcionar com a controladors i fer música a través d’ells.

La gènesi del projecte investigador està relacionada amb el fet constatable que l’alumnat usa amb competència els telèfons mòbils i altres aparells i pretén estudiar si la tecnologia que s’utilitza en aquesta investigació, permetrà convertir tots els suports mòbils en instruments musicals amb la intenció de fer de l’aula una orquestra del segle XXI i en laboratoris sonors, on alumnat i professorat actuen com a cocreadors.

El desenvolupament del projecte s’ha dut a terme durant un any i les proves de camp, la fase de conclusió i tancament de la investigació tindran lloc fins al mes de desembre de 2013.

El llançament de la plataforma Soundcool on-line permetrà donar visibilitat i interconnectar el projecte amb escoles i instituts de tot arreu. Aquesta tecnologia ja ha estat utilitzada a escala professional, però per primera vegada és un instrument educatiu en secundària.

L’equip multidisciplinari d’investigadors combina perfils artístics i científics, i agrupa informàtics, músics, enginyers en telecomunicació, belles arts i pedagogs. En formen part: J. Sastre, J. Cerdà, W. García, C.A. Hernández, N. Lloret, A. Murillo, D. Picó, J.E. Serrano, S. Scarani, la Universitat Politècnica de València i la col·laboració de R.B. Dannenberg, de la School of Computer Science Carnegie Mellon University Pittsburgh, USA, un dels creadors del programari Audacity.

Els aspectes pedagògics de la investigació busquen encetar un canvi de paradigma, amb la presència de les noves tecnologies a les aules, no com a objecte d’estudi, sinó com a instruments necessaris, i passar del simulacre a l’experimentació afavorint la connexió entre l’aula i la vida real i l’exploració de nous territoris de l’aprenentatge i la creació en col·laboració com a eina de construcció de coneixements.

Comparteix

Icona de pantalla completa