Diari La Veu del País Valencià
AVA demana a la UE que prohibisca l’entrada de cítrics de Sud-àfrica
EFE / València

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha demanat a la Comissió Europea que prohibisca immediatament les importacions de cítrics de Sud-àfrica, després de conéixer les últimes dades oficials, “eloqüents i inquietants”, sobre la presència de malalties en enviaments de cítrics del país africà.

Segons un comunicat d’AVA, en l’última reunió del Comité Fitosanitari Europeu va transcendir que el nombre de deteccions en els carregaments de cítrics sud-africans del bacteri denominat ‘Guignardia citricarpa’ (taca negra) “s’ha disparat fins a arribar a la xifra rècord de 17 casos”.

AVA explica que el Ministeri d’Agricultura de Sud-àfrica i els exportadors de cítrics del país van decidir de forma unilateral suspendre temporalment les exportacions amb destinació a Europa després de constatar al setembre que les intercepcions de taca negra en els seus enviaments havien superat el nombre de cinc, xifra que la Comissió Europea va establir com a límit abans d’adoptar “mesures dràstiques”.

Aquesta decisió es va produir el passat 18 de setembre, i des de llavors les intercepcions de ‘Guignardia citricarpa’ en els carregaments sud-africans de cítrics amb destinació a Europa per a entrar al mercat comunitari s’han anat acumulant fins a sumar els ja esmentats 17 casos, afig AVA.

La decisió de Sud-àfrica de suspendre les seues exportacions es va produir el 18 de setembre i la travessia amb vaixell des del citat país fins als ports europeus es perllonga uns quinze dies, de manera que unes 50.000 tones de taronges es troben ara mateix a les portes d’Europa, calcula AVA.

“Aquestes dades -assegura el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado- acrediten de manera inequívoca que el problema de la sanitat vegetal a Sud-àfrica està absolutament fora de control i que el nivell d’infestació per plagues que presenten una part tan significativa dels seus enviaments a Europa suposa un perill potencial d’entrada de noves malalties en la nostra citricultura”.

Aguado reclama que la Comissió Europea tanque les fronteres a “eixa bomba de rellotgeria en la qual s’han convertit les importacions de cítrics sud-africans”.

“Una actitud molt més contundent “

El president d’AVA-ASAJA reclama, a la vista de la situació, “una actitud molt més contundent per part d’una Comissió Europea, que fins al moment s’ha mostrat tremendament contemplativa amb els excessos sanitaris dels exportadors sud-africans”.

“Primer els van donar un aparent ultimàtum de cinc deteccions de plagues en els seus enviaments, i quan les van superar no van fer cap pronunciament públic sobre aquest tema -ha afegit-. Ara parlen una altra vegada de mesures de salvaguarda, però el problema es repeteix cada any i nosaltres exigim el tancament immediat de les fronteres”.

AVA exigeix que el tancament es faça extensiu a la pròxima campanya i mantenir-se, a més, fins que Sud-àfrica “siga capaç de garantir una exportació de cítrics en condicions de sanitat vegetal adequades”.

Comparteix

Icona de pantalla completa